Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2h 0min
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jaj, rozmiar „L”
- 100 g cukru
- 150 g czekolady deserowej 70%
- 120 g masła
- 2 łyzki powideł śliwkowych
- 120 g mąki typu 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz do nasączenia
- 70 g cukru
- 70 ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 70 ml whisky (opcjonalnie)
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 ml śmietanki UHT 30%
- 150 g czekolady deserowej
- 20 g masła
Dodatkowe składniki:
- 600 g powideł śliwkowych
- 200 g masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
- Biszkopt czekoladowy: Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy ją razem z roztopionym masłem i powidłami do masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
- Poncz do nasączenia: Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Opcjonalnie na samym końcu dodajemy whisky.
- Polewa czekoladowa: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy chwilę, aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do przestudzenia.
- Wystudzony biszkopt wyrównujemy poprzez ścięcie górnej warstwy. Następnie przekrawamy go na dwie równe części. Obydwie części nakrapiamy ponczem. Powidła podsmażamy na patelni przez kilka minut. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, a następnie kładziemy na nie drugi biszkopt. Cały tort obsmarowujemy gorącymi powidłami. Marcepan rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu. Cały tort oblewamy czekoladową polewą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowy-tort-nicolas
Użytkownicy trafili tutaj szukając: menu na urodziny nigelli,menu urodzinowe przepisy,tort kuchnia lidla,sałatka na urodziny dziecka,sałatka dla dzieci na urodziny,przystawki siostry anastazji,przystawki na chrzciny,proste menu urodzinowe,proste dania na urodziny,tort nicolas