W dwudziestym czwartym odcinku swojego programu pt. „Włoski brunch” Buddy postanowił zaszaleć i na brunch (późny lunch) przygotuje omlety z bazylią, francuskie tosty po włosku i pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą.
Oryginalne nazwy przepisów: Basil Omelette, „Italian” French Toast, Roasted Rosemary Potatoes with Pancetta
Omlet z bazylią
Składniki:
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki posiekanej bazylii
- 1/2 szklanki startego sera pecorino
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Rozmieszaj jajka w misce, dodaj bazylię, ser, sól i pieprz.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem na średnim ogniu. Daj na patelnię oliwę z oliwek i masło. Wylej jajka, zmniejsz ogień i smaż omlet z jednej strony. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, delikatnie przełóż go na talerz a następnie odwróć go i przełóż na patelnię z powrotem nieusmażoną stroną do dołu. Smaż chwilę a następnie ściągnij z patelni i podawaj.
Francuski tost po włosku
Składniki:
- 1 bochenek włoskiego chleba Panettone (można zastąpić zwykłym chlebem tostowym)
- 4 duże jajka + 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki half’n’half (mieszanki słodkiej śmietanki 30% i tłustego mleka)
- 1/4 szklanki likieru amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 5-6 łyżek masła, według potrzeb
Sposób przygotowania:
- Usuń papier z chleba Panettone. Podziel bochenek na 4 części, owiń jeden kawałek i odłóż na bok. Pokrój 3 ćwiartki chleba na kanapki o grubości ok. 2,5 cm. Z każdej ćwiartki zostanie Ci jedna zaokrąglona kanapka – ją możesz zjeść gdyż nie będzie nam potrzebna. Powinniśmy mieć 6 kanapek.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Rozgrzej dużą patelnię tak, aby bez problemu zmieściły się na niej naraz po 3 kanapki. Dodaj na patelnię masło i poczekaj aż się rozpuści.
- Zamocz każdy kawałek chleba w mieszance z jajek. Smaż kanapki z każdej strony po 3-4 minuty do uzyskania brązowego koloru na wolnym ogniu.
- Chleb sam w sobie jest słodki, ale można podawać go wysmarowanego masłem i posypanego cukrem pudrem.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą
Składniki:
- 500 g średnich ziemniaków z czerwoną łupiną
- 170 g cienko pokrojonej pancetty
- 1 i 1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Włóż ziemniaki do garnka z zimna osoloną wodą, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój je na ćwiartki.
- Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią boczek pancetta i smaż aż do wytopienia się odrobiny tłuszczu ale nie doprowadzaj do tego, by pancetta stała się chrupiąca (będziemy ją jeszcze smażyć z ziemniakami). Dodaj ziemniaki na patelnie i obtocz je w tłuszczu. Dodaj oliwę, rozmaryn, sól i pieprz.
- Smaż całość przez 15 minut, potem wymieszaj całość i smaż kolejne 15 minut. Powtarzaj ten proces 1 lub dwa razy aż ziemniaki będą brązowe i chrupiące.