- szklanka mąki,
- cztery łyżki gęstej śmietany,
- 3 żółtka,
- 15 g spirytusu
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec),
- cukier puder do posypywania.
Sposób przygotowania:
- Ciasto zagniatamy na stolnicy z mąki śmietany, spirytusu, żółtek i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego. Spirytus dodaje się aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu. Ciasto trzeba porządnie rozbić wałkiem, aby było pulchne i kruche – rozwałkować, złożyć na pół, rozwałkować ponownie, ponownie złożyć na pół i tak kilka razy. Ciasto rozwałkowywać partiami.
- Ciast po cienkim rozwałkowaniu pokroić na paseczki długości ok. 10 cm i szerokości 2 cm. Następnie naciąć paseczek na środku wzdłuż na długości około 5 cm.
- Chwycić jedną końcówkę paseczka, przełożyć ją przez nacięcie, ponownie włożyć końcówkę do nacięcia i przeciągnąć tak, aby ciasto się poskręcało.
- Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Tłuszczu powinno być na tyle, aby mogły swobodnie pływać. Po wyjeciu z tłuszczu odsączyć je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa faworki,faworki Karol Okrasa,faworki lidl,przepis na faworki lidl