Składniki:
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnim mlekiem i odstawić aby urosły.
- Wlać drożdże do mąki, dodać jajka, stopione masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać starte na tarce z grubymi oczkami jabłka, cukier waniliowy i wymieszać.
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładać maczaną w ciepłej wodzie łyżką placuszki i smażyć je na rumiano z obydwu stron.
- Przed podaniem posypać je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.