W tym odcinku Buddy i Mauro przygotowują ucztę dla Lisy i Madeline. Na stole pojawi się stek au poivre, sałata z endywii z pancettą i jajkiem i czekoladowe eklerki.
Oryginalne nazwy przepisów: Steak Au Poivre, Frisée Salad With Pancetta and Poached Eggs, Chocolate Éclair.
Stek Au Poivre
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
Składniki:
- 2 steki po ok. 300 g, o grubości 3 cm
- 2 łyżki różnokolorowych ziaren pieprzu: czarnych,
- białych, różowych etc.
- sól gruboziarnista
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szalotka, posiekana
- 1/2 szklanki domowego lub niskosolonego bulionu
- wołowego
- 2 łyżki brandy
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
- Wsyp do woreczka foliowego ziarenka pieprzu i przy pomocy tłuczka porozbijaj je. Rozbij lekko stek i natrzyj pieprzem i solą z obydwu stron.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i olej rzepakowy. Połóż steki na patelni i smaż raz obracając po 5 minut na każdą stronę aż będą średnio wysmażone. Zdejmij steki z patelni i wyłóż na talerz.
- Na patelnię z tłuszczem ze smażenia dodaj szalotki i smaż na średnim ogniu aż zmiękną. Wlej bulion wołowy
- i gotuj przez chwilę. Zwiększ ogień, dodaj brandy i gotuj aż sos zredukuje się o połowę.
- Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj łyżkę masła i mieszaj aż się rozpuści.
- Podawaj stek oblany sosem i przyozdobiony posiekaną natką pietruszki.
Sałata z endywii z pancettą i jajkiem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 350 g endywii, umytej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 170 g pancetty (lub boczku) pokrojonego w cienkie plasterki a następnie 1 cm kawałki
- 1 średnia szalotka, posiekana
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól gruboziarnista i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki białego wina
- 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
- Odetnij z endywii końcówki łodyg, porwij liście na kawałki wielkości kęsa, umieść je w misce i odstaw na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż pancettę na średnim ogniu aż będzie chrupiąca. Przełóż ją na ręcznik papierowy. Odlej tłuszcz z patelni pozostawiając 1 łyżkę tłuszczu na patelni.
- Wrzuć na patelnię szalotkę i smaż przez minutę mieszając. Dodaj octu winnego, musztardę, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Powoli dolej resztę oliwy. przykryj pokrywką i pozostaw na ogniu na czas robienia kładzionego jajka.
- Rozgrzej dużą patelnię i wlej do niej wodę na wysokość 3 cm, zmniejsz maksymalnie ogień. Dolej białego wina.
- Rozbij jajko i przelej go do szklanki. Delikatnie wlej jajko do gotującej się wody. Przy pomocy łyżki delikatnie oblewaj żółtko z góry białkiem. Gotuj jajko przez kilka minut aż białko się zetnie. Przy pomocy cedzaka delikatnie wyjmij jajko i połóż go na ręczniku papierowym.
- Polej przygotowanym sosem endywię i lekko wymieszaj. Rozdziel endywię pomiędzy 4 talerze, na wierzch sałaty połóż pancettę i jajko. Przypraw jajko solą i pieprzem i podawaj.
Czekoladowe eklerki
Ilość porcji: 24 eklerki
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek niesolonego masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki
- 4 duże jajka
Składniki na krem:
- 1,5 szklanki pełnego mleka
- ziarna wanilii wyskrobane z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki przesianej mąki do wypieków
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki miękkiego solonego masła
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g półsłodkiej pokruszonej czekolady
Sposób przygotowania ciasta:
- W małym rondelku zagotuj wodę, masło i sól, rozpuść masło. Dodaj mąkę i cały czas gotując mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i zacznie formować się w kulkę.
- Przełóż ciasto do miski miksera, miksuj na niskich obrotach powoli dodawając po jednym jajku. Użyj ciasta natychmiast (bez schładzania go).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni.
- Na papierze do pieczenia przy pomocy łyżki zrób z ciasta podłużne paski w kształcie biszkoptów (2,5 cm szerokości, 7,5 cm długości, 5 cm przerwy pomiędzy nimi).
- Piecz eklerki ok. 15-20 minut. Nie otwieraj piekarnka podczas pieczenia. Po upieczeniu pozostaw eklerki do wystudzenia na 20 minut. Na końcu każdej eklerki wykonaj koniuszkiem palca otwór.
Sposób przygotowania kremu:
- W rondelku wymieszaj mleko z ziarenkami wanilii na średnim ogniu. W średniej wielkości misce wymieszaj cukier, mąkę i żółtka aż pojaśnieją.
- Powoli wlewaj 1 szklankę gorącego mleka do masy z żółtkami cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie masę z żółtek wlej do pozostałej części gorącego mleka i postaw z powrotem na średnim ogniu.
- Gotuj cały czas delikatnie mieszając aż się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień, mieszaj przez 30 sekund aż zgęstnieje.
- Przełóż masę do miski, przykryj folią, odwróć miskę i pozostaw do schłodzenia. Masa może być przygotowana na tydzień przed wykonaniem eklerek.
Sposób przygotowania polewy:
- W małym rondelku podgrzej śmietanę na wolnym ogniu, dodaj czekoladę i mieszaj aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstaw na bok i utrzymuj ciepłe.
- Polewa może być przygotowana nawet 2 dni wcześniej. Wtedy należy przykryć i włożyć ją do lodówki, a gdy będzie potrzebna – podgrzać w mikrofalówce lub w zanurzonej w gorącej wodzie misce.
Sposób nadziewania eklerek:
- Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij delikatnie eklerki kremem (nie całkiem do pełna).
- Zamocz wierzch eklerek w gorącej polewie czekoladowej i połóż na papierze. Pozostaw na godzinę do schłodzenia aż polewa stężeje. Podawaj schłodzone eklerki.