Oryginalne nazwy przepisów: Buddy’s Hashbrowns With Eggs, Country Biscuits and Ham, Funny Face Buttermilk Pancakes, Melon Salad With Honey & Mint Dressing.
Placki ziemniaczane Buddy’ego z jajkami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 24 godziny
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (np. russet)
- 4 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana czerwona papryka
- koszerna sól i świeżo mielony pieprz
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 4 duże jajka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyszoruj dobrze ziemniaki i wywusz je papierowym ręcznikiem. Zrób kilka otworów w ziemniakach przy pomocy rożna, aby umożliwić wydostawanie się pary.
- Włóż ziemniaki do małej formy do pieczenia i piecz nieprzykryte do miękkości (ok. 1 godziny).
- Można alternatywnie umieścić ziemniak w mikrofalówce, przykryć ręcznikiem papierowym i włączyć mikrofalówkę na największej mocy na 12 minut (w międzyczasie raz obracając ziemniaka).
- Pozostaw ziemniaki do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Włóż ziemniaki do lodówki w plastikowym, szczelnym woreczku i zostaw na noc.
- Następnego dnia po wyjęciu ziemniaków, obierz je i pokrój w małą kostkę (7 mm).
- Rozgrzej 2 łyżki masła i oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i paprykę i smaż, często mieszając, aż zmiękną (ok. 5 minut). Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki.
- Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnij ziemniaki na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa tak, aby ziemniaki znalazły się na dnie. Smaż aż ziemniaki będą chrupiące.
- Przewróć ziemniaki na drugą stronę i smaż aż do chrupkości.
- Przy pomocy łyżki zrób 4 otwory w masie z ziemniaków. Wbij do każdego otworu jajko.
- Przykryj danie przykrywką i smaż aż jajka będą już gotowe (w zależności od upodobań można je usmażyć na miękko lub twardo).
- Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorące.
Bułeczka z szynką
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10-12 minut
Składniki na bułeczki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 8 łyżek masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
Składniki do pasty z szynki:
- 1 szklanka szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wkrój masło do mąki. Zrób otwór w kopczyku mąki i wlej śmietanę.
- Zagnieć ciasto rękami. Jeśli trzeba, możesz dodać trochę mleka. Rozwałkuj ciasto na odpowiadającą ci grubość.
- Pokrój ciasto na 7,5 cm kawałki lub wykrój okręgi szklanką. Nasmaruj masłem formę do pieczenia i połóż na niej kawałki ciasta. Piecz 12 minut lub na złoto-brązowy kolor.
- W malakserze rozdrobnij szynkę na drobne kawałki. Dodaj masło, miód i musztardę i miksuj pulsacyjnie do połączenia składników.
- Podziel herbatnik na pół i wypełnij 2 łyżkami nadzienia z szynki.
Śmieszne racuchy na maślance
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki roztopionego niesolonego masła + 2 łyżki do smażenia
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przyozdobienia racuchów:
- 1 banan, pokrojony w plasterki
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
- 1 szklanka brzoskwiń pokrojonych w plasterki (świeżych, z puszki lub mrożonych)
- 1 szklanka płatków czekolady mlecznej
- 12 plasterków boczku, gotowanych
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
- W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem 2 łyżek masła, dopóki dobrze się nie połączą (mogą być małe grudki).
- Odstaw ciasto aby odpoczęło.
- Rozgrzej dużą patelnię do smażenia naleśników na średnim ogniu.
- Wrzuć 1 łyżkę masła na patelnię, roztop je i wylej 1/4 ciasta na patelnię. Smaż aż pojawią się bąbelki na wierzchu naleśnika (ok. 3 minuty).
- Odwróć naleśnik i smaż na złoto-brązowy kolor ok. 1 minuty. Powtórz czynności dla reszty ciasta.
- Wystylizuj naleśnik na obraz twarzy – banan i jagody jako oczy, bekon jako włosy, truskawki jako usta. Puść wodze fantazji i podejdź kreatywnie do ozdobienia naleśnika według własnego pomysłu.
Sałatka z melonów z miodem i miętą
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 szklanka arbuza, pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka melona cantaloupe (kantalupa), pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka melona honeydew, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki świeżych liści mięty, posiekanych
- 1 szklanka pokruszonego sera ricotta
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj ze sobą arbuza i melony.
- W małej misce wymieszaj ze sobą sok z pomarańczy, cytryny, miód i miętę.
- Polej owoce przygotowanym sosem.
- Do sałatki wsyp pokruszoną ricottę i natychmiast podawaj.