Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min
Czas pieczenia: około 25-30 min
Składniki:
- ciasto francuskie: 200 g
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 100 ml
- pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
- łosoś wędzony: 150 g
- szczypiorek: 0,5 pęczka
- mozzarella: 185 g
- masło: 5 g
- mąka: 5 g
- bazylia: 5 listków
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę na tartę. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
- Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
- Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
- Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
- Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
- Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- schab: 6 plastrów
- czosnek: 2 ząbki
- tymianek: 1 garść
- mozzarella: 125 g
- pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
- cukinia: 240 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- suszone pomidory: 120 g
- kasza jęczmienna: 200 g
- cytryna: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię grillową. Przygotuj folię spożywczą
- Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
- Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
- 6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
- Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm. Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
- Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.
- Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
Źródło: www.kuchnialidla.pl