Przepis Michała Kwaśnika.
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki stołowe żurawiny
- Łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 5 ziemniaków
- 2 gałązki świeżego tymianku
- Śmietana 16 %- koniecznie kwaśna!
- Masło (1 łyżka stołowa)
- Rukola
- Kwiaty niecierpka
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piersi nacinamy od strony skóry w małe romby, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu- ok. 10 minut na średnim ogniu, żeby wytopił się z nich tłuszcz.
- Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.
- W tym czasie robimy sos: Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.
- Puree tymiankowe: Obrane ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, śmietanę, sól. Do gotowego puree wrzucamy posiekane nie za drobno listki tymianku.
- Świeżą rukolę myjemy, odsączamy, wrzucamy do miseczki, z kilku kwiatków niecierpka obrywamy płatki i dodajemy do rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko delikatnie opuszkami palców, żeby nie zniszczyć kwiatowych płatków. Do smaku solimy i pieprzymy. Wykładamy na talerz.
Zdjęcia i przepis: masterchef.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: piers z kaczki magdy gessler,pierś z kaczki magda gessler,pierś z kaczki kuchenne rewolucje,pierssi z kaczki magdy gesler,pierś z kaczki w sosie żurawinowym wg Magdy Gessler,pierś z kaczki w sosie żurawinowym okrasa,pierś z kaczki okrasa,https://blog wojnanasmaki pl/3006 masterchef-piersi-z-kaczki-w-sosie-zurawinowo-miodowym-odc-1-casting/,masterchef przepisy,magda gessler przepisy pierś z kaczki