Składniki:
- 375 g wołowiny
- 3 strąki zielonej papryki
- 4 czerwone chili
- 1 dymka
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 woka oleju
- 2 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Strąki papryki i chili przepołowić, oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paski.
- Wołowinę pokroić na paski długości 4 cm i wymieszać z 1,5 łyżki sosu sojowego, białkiem i skrobią ziemniaczaną.
- Wok mocno rozgrzać. Wlać olej i krótko podgrzać. Krótko obsmażyć wołowinę.
- Do mięsa dodać pokrojoną zieloną paprykę i smażyć przez chwilę wszytko razem, stale mieszając.
- Mięso i paprykę wyjąć z woka i osączyć z oleju.
- W woku zostawić łyżkę oleju. Dymkę, czosnek i chili włożyć do woka i mieszając, smażyć przez chwilę.
- Dodać mięso, zieloną paprykę, doprawić resztą sosu sojowego, winem ryżowym, pieprzem i cukrem.
- Smażyć ciągle mieszając, jeszcze przez chwilę.
- Potrawę przełożyć z woka na talerz. Podawać z ugotowanym ryżem.
Ilość porcji: 3