Składniki:
- 2 saszetki (4 g) alginianu sodu (sodium alginate)
- pół łyżeczki (2,5 ml) mleczanu wapnia (calcium lactate)
- 2 szklanki wody
- 1 i 3/4 szklanki malin
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj alginianową kąpiel: rozpuść alginian sodu w wodzie przy pomocy blendera lub miksera. Włóż do zamrażalnika na 15 minut.
- Zmiksuj maliny z cukrem i mleczanem wapnia w blenderze.
- Używając łyżki z miarką delikatnie wyłóż odrobinę musu malinowego do kąpieli alginianowej i pozostaw na 3 minuty. Aby równomiernie wyżelować puree malinowe, możesz delikatnie obrócić mus malinowy podczas kąpieli. Im dłużej będziesz przechowywać mus w kąpieli, tym powłoka żelowa będzie cieńsza, stąd nie trzymaj musu zbyt długo w kąpieli. Uważaj, aby
- Wyjmij utworzone ravioli delikatnie łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
W powyższym przepisie wykorzystano proces sferyfikacji czyli tworzenia kulek ze składników spożywczych przy pomocy kąpieli w odpowiednim roztworze chemicznym.
Źródło: molecule-r.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: sferyfikacja odwrócona przepis