W pierwszym odcinku pierwszej serii programu „Męskie wypieki” Tom pokazuje jak zrobić biały chleb. Bracia zrobią Kanapkę z frytkami, Kanapkę z wołowiną i grzybami, Lepkie słodkie paluchy z czekoladą, Paszteciki z królikiem i Paszteciki z ziemniakami.
Tradycyjny domowy biały chleb
Składniki:
- 560 g dobrej jakości białej mąki
- 10 g soli morskiej
- 5 g suszonych drożdży (lub 10g świeżych drożdży)
- 20 ml oleju rzepakowego
- 300 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Wsyp przesianą mąkę do miski, dodaj sól i olej. Do garnuszka wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże i widelcem rozpuść je w wodzie. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i wymieszaj składniki.
- Wygniataj ciasto przez 20 minut ręcznie (lub 10 minut mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, włóż je do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość lub na godzinę (w zależności co będzie pierwsze).
- Natłuść formę do chleba. Wyjmij ciasto z miski i uformuj na kształt formy do wypieku chleba, włóż ciasto do formy, posyp wierzch ciasta odrobiną mąki i przykryj nią ciasto folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość lub minie godzina.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Zdejmij folię z ciasta, ponacinaj nożem wierzch bochenka i umieść formę w piekarniku na półce lub na kamieniu do pieczenia pizzy/chleba. Możesz wlać szklankę wody na półkę piekarnika – podczas pieczenia powstanie wyjątkowo chrupiąca skórka.
- Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 210 stopni. Po 30 minutach wyjmij z piekarnika – powinien być cały złocisty a po puknięciu go powinien wydawać głuchy odgłos jakby był pusty w środku.
- Wyjmij chleb z formy i połóż na kratce do wystygnięcia na co najmniej 10 minut.
Kanapka z frytkami
Składniki:
- 1 domowy biały chleb
- dobrej jakości solone masło (może być domowe)
- 1 domowe frytki
Sposób przygotowania:
- Ukrój 2 kanapki chleba, posmaruj obydwie masłem.
- Podgrzej domowe frytki, połóż je na jednej kanapce. Przykryj frytki drugą kanapką. Zgnieć kanapkę i pałaszuj ze smakiem.
Kanapka z wołowiną i grzybami
Składniki:
- duży kawałek (ok. 800 g) steku wołowego bez ścięgien
- bochenek chleba na zakwasie, przekrojonego wzdłóż
- 30 g masła
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- trochę grzybów sezonowych
- 30 g octu winnego z cherry
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- duży pęczek rukwi wodnej
- garść rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
- 1 szalotka, drobno posiekana
- świeżego startego chrzanu
Sposób przygotowania:
- Mocno przypraw kawałek steku solą i pieprzem.. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię aż zacznie dymić. Obsmaż po 2 minuty z każdej strony mięso (chyba że wolisz bardziej przysmażone to odpowiednio dłużej je obsmaż). Dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Wyjmij mięso z patelni i połóż na połówce chleba.Wylej sok ze smażenia na chleb i owiń chleb folią spożywczą. Pozostaw na 25 minut.
- Nie myj patelni, ale zostaw ją do smażenia grzybów. Rozgrzej ją ponownie, dodaj masło. Dodaj czosnek i podsmaż go przez minutę. Dodaj grzyby, przypraw solą i pierzem i smaż aż zbrązowieją i zmiękną. Dodaj ocet winny i posiekaną natkę pietruszki.
- W misce wymieszaj ze sobą rukiew wodną, szalotkę, rzodkiewki i dodaj gorące grzyby. Dobrze wymieszaj aby rukiew podgrzała się od ciepłych grzybów. Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Zdejmij mięso z chleba i cienko pokrój w poprzek włókien. Połóż kawałki mięsa na chlebie, na wierzch połóż sałatkę. Na wierzch daj trochę chrzanu i podawaj.
Kruche ciasto na paszteciki
Składniki:
- 600 g dobrej jakości białej mąki
- 150 g zimnego tłuszczu z pieczeni wołowej
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki lodowatej wody
Sposób przygotowania:
- Mikserem wymieszaj tłuszcz z pieczeni razem z mąką aż znikną grudki. Dodaj zimne masło i mieszaj aż ciasto będzie przypominało okruszki.
- Dodaj lodowatą wodę i mieszaj aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj rękami ciasto w gruby rulon, mocno owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Lepkie ptysiowe paluchy z czekoladą
Składniki na paluchy
- 400 ml wody
- 130 g mąki
- 20 g cukru granulowanego
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki oleju
- 130 g mąki samorosnącej lub mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- odrobina ukru pudru to wałkowania
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 g ciemnej czekolad
- 50 ml śmietany kremówki
- mała osełka masła
- 2 łyzki cukru pudru
- 50 ml piwa typu porter
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W rondlu doprowadź do wrzenia wodę z olejem. Wymieszaj w misce mąkę, sól i 20 g cukru. Następnie powoli dodawaj mąkę z dodatkami do gorącej wody. Używając widelca szybko wymieszaj mąkę z wodą, aby powstało sztywne, lepkie ciasto.
- Rozgrzej olej do 170 stopni we frytkownicy lub na patelni. Z ciasta uformuj długie paluchy. Wrzuć je do rozgrzanego oleju. Powinny smażyć się ok. 305 minut aż będą złote, chrupiące z wierzchu ale ciągnące się w środku.
- Wyjmij paluchy z oleju i połóć na ręczniku papierowym aby odciekły z tłuszczu. Wymieszaj startą skórkę z pomarańczy z cukrem pudrem i posyp nimi paluchy z wierzchu.
- Sos: dodaj składniki sosu do rondelka i powoli podgrzej. Mieszaj aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie gładka, błyszcząca masa. NIe podgrzewaj zbyt mocno aby sos się nie ściął. Dodaj piwo (lub mleko zamiast niego).
- Zanurz końcówki paluchów w sosie i podawaj do zjedzenia.
Paszteciki z królikiem
Składniki:
- 1 porcja kruchego ciasta (przepis powyżej)
- 500 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 100 g słoniny
- 1 łyżka mąki
- 400 ml bulionu drobiowego
- odrobina octu winnego z cherry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta świeżego tymianku
- osełka masła
- 100 g grzybów, pokrojonych w plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ziemniak, pokrojony w drobną kostkę
- mała garść estragonu, drobno posiekanego
- opcjonalnie gałązki rozmarynu
- 1 jajko, rozbite widelcem
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto według przepisu powyżej.
- Nadzienie: Podsmaż mięso z królika na gorącej patelni. Odstaw na bok.
- Na drugiej patelni wlej olej i smaż cebulę z boczkiem aż zbrązowieją. Dodaj czosnek, tymianek, masło i przypraw solą i pieprzem. Po chwili dodaj grzyby, marchewkę i pomidor.
- Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj na patelnię mięso z królika, powoli wlewaj bulion i ocet winny z cherry. gotuj przez godzinę, aż mięso z królika zmięknie a sos zgęstnieje.Zdejmij z ognia i schłodź nadzienie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego duże okręgi. Ułóż nadzienie na środku krążka i ściągnij brzegi ciasta ku górze i zlep je razem. Opcjonalnie zwiąż gałązką rozmarynu górną część pasztecika.
- Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem jajkiem. Włóż je do piekarnika i piecz 35 minut lub do czasu gdy się zezłocą.
Paszteciki ziemniaczane
Składniki:
- 1 porcja kruchego ciasta na paszteciki (przepis powyżej)
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szuszonej papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g owocowy lub jabłkowy chutney
- duża szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
- 150 g ostrej marynowanej cebuli
- osełka masła
- 200 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 10 g natki pietruszki, posiekanej
- 1 jajko, rozbote widelcem
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto według przepisu powyżej.
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedż, ostudź i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Pokrój i podsmaż marynowaną cebulę i chilli przez chwilę na patelni z masłem i oliwą z oliwek, aż zmięknie i zbrązowieje. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj ziemniaki, cebulę, ser, chutney i natkę pietruszki w misce. Dodaj szczyptę soli i grubo zmielonego pieprzu. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Podziel schłodzone ciasto na 6 części, rozwałkuj kawałek na grubość 3 mm na okrągły placek wielkości talerza.
- Połóż nadzienie na połowie ciasta, złóż ciasto w półokrąg, zagnieć na brzegach (możesz zmoczyć brzegi trochę wodą aby lepiej się zlepiły).
- Rozłóż pierożki na formie do pieczenia, posmaruj rozbitym widelcem jajkiem po wierzchu i posyp wierzch solą morską. Piecz przez 30 minut aż się zezłocą. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
Oryginalne nazwy przepisów: Classic white loaf, Shortcrust pastry, Chip butty, Epic trencher, Sticky stick, Rabbit pie, Ploughman’s Pie.
Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]