Robert Makłowicz podróżuje po Badenii – krainie słynącej z doskonałej kuchni i pięknych krajobrazów. Podróżnik zatrzymał się w Breisach nad Renem. W okolicach Hartheim, wędrując z motyką między kwitnącym krzakami ziemniaków, opowiada o odmianach tej rośliny. Na wzniesieniu dominującym nad okoliczną równiną smakosz z Krakowa gotuje zupę ziemniaczaną z grzankami z czarnego chleba i z pasztetówką. W Feldkirch dziennikarz zwiedza gospodarstwo specjalizujące się w uprawie szparagów. W tutejszym sklepie poleca bitter z korzenia cykorii.
Zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką – Kartoffelsupper mit „Krachele”
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu
- 3 szalotki
- 150 g pasztetówki
- 2 łyżki masła
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżka klarowanego masła
- szczypta szafranu szczypta majeranku sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną drobno szalotkę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki , marchewkę i szczyptę szafranu. Całość zalać bulionem, gotować ok. 20 min.
- Do miski wyłożyć pasztetówkę, dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać na gładką masę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, następnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
- Posmarować grzanki pasztetówką i pokroić w dużą kostkę.
- Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło: tvp.pl