Paweł Małecki: Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na kruche ciasto:
- 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 110 g mąki pszennej (100 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania)
- 90 g miękkiego masła
- 85 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
Składniki na krem cytrynowy:
- 3 jaja, umyte
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn, sparzonych i umytych
- 130 g cukru
- 90 g bardzo miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej i umytej
Składniki na żel do owoców:
- 400 ml wrzątku
- 20 g żelatyny + 50 ml zimnej wody
- sok z 1 cytryny, sparzonej i umytej
- 60 g cukru
- świeże borówki, maliny, truskawki – umyte
Sposób przygotowania:
- Kruche ciasto pistacjowe: 100 g mąki mieszamy ze zmielonymi na mączkę pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy, ale nie wyrabiamy zbyt długo (do połączenia składników).
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość mniej więcej 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek, jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm). Foremki wykładamy ciastem (ciasto musi przylegać do ścianek).
- Tak przygotowane foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez mniej więcej 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).
- Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.
- Krem cytrynowy typu lemon curd: W misce, którą możemy umieścić w garnku (na parze), ubijamy jaja z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z 2 cytryn. Całość bardzo energicznie mieszamy (za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.
- Gdy masa jest już puszysta, ściągamy miskę z garnka i jeszcze przez chwilę mieszamy. Do masy dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Odstawiamy krem do wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
- Żel do owoców: Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do gotującego się wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą w wodzie żelatynę. Całość mieszamy w celu rozpuszczenia się wszystkich składników.
- Przygotowany żel przecedzamy przez sitko do miski i odstawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki.
- Wystudzone i wyjęte z foremek ciasto wypełniamy kremem typu lemon curd (kremu w tartaletkach nie może być zbyt dużo). Tartaletki dekorujemy truskawkami, malinami i borówkami, następnie wkładamy je na 10-15 minut do lodówki.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy tartaletki z lodówki i za pomocą pędzelka smarujemy owoce żelem do owoców. Dekorujemy przekrojonymi na pół pistacjami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/tartaletki-owocowe-z-kremem-cytrynowym