Paweł Małecki: Deser śliwkowo-czekoladowy
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 3 białka
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 60 g masła
- 250 g kuwertury czekoladowej lub czekolady deserowej o zawartości kakao minimum 52%
Śliwki:
- 300 ml wody
- 300 g umytych śliwek polskich lub węgierek
- 150 g cukru
- 3 goździki
- 1 1/2 liścia laurowego
- 2 szczypty cynamonu
Mus:
- 70 g kuwertury czekoladowej
- 35 g śmietanki 30% UHT
- 150 g ubitej śmietanki 30% UHT
Do dekoracji:
- 1 opakowanie kuwertury czekoladowej, rozpuszczonej w mikrofali
Sposób przygotowania:
- Biszkopt czekoladowy bez mąki: Białka ubijamy, następnie do ubijających się białek dodajemy cukier i ubijamy całość na sztywną pianę. Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonej kuwertury dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
- Następnie kuwerturę z masłem dokładnie mieszamy trzepaczką z ubitymi białkami i żółtkami. Masę rozsmarowujemy warstwą o grubości około 5-6 mm na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
- Śliwki w syropie: Śliwki kroimy na większe części, pozbawiając je pestek. Z wody, cukru, goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy cząstki śliwek, gotujemy przez mniej więcej 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
- Z syropu wyjmujemy 3/4 cząstek śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz i wystudzamy.
- Pozostałe śliwki gotujemy do momentu, aż będą bardzo miękkie, następnie wyjmujemy je z syropu i za pomocą blendera miksujemy do momentu uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito. Sos pozostawiamy do ostygnięcia.
- Mus czekoladowy: 35 g śmietanki zagotowujemy, kuwerturę rozpuszczamy w mikrofali. Zagotowaną śmietankę wlewamy do miski z rozpuszczoną kuwerturą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się kuwertury (jeżeli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
- 150 g śmietanki ubijamy za pomocą miksera. Tak przygotowaną śmietankę z kuwerturą (w temperaturze 40°C) łączymy z ubitą śmietanką (ubitą śmietankę dodajemy do rozpuszczonej kuwertury połączonej z zagotowaną śmietanką).
- Gotowy mus wkładamy do lodówki na mniej więcej 15 minut.
- W celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika. Z papieru do pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu, następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę. Na wyjętą z zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznymi ruchami kuwerturę, następnie za pomocą noża szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy ją do lodówki na mniej więcej 5-10 minut.
- Z ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm. Na kółka z ciasta szprycujemy mus czekoladowy, a następnie układamy na nim wystudzone cząstki śliwek ugotowanych w syropie. Na śliwkach umieszczamy dekorację przygotowaną z kuwertury czekoladowej. Deser podajemy z sosem śliwkowym.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/deser-sliwkowo-czekoladowy