Składniki:
- 1 i 1/2 kg ryby
- włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- jajka
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny.
- Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować 30 minut.
- Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu.
- Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości.
- Wywar przecedzić, odparować i doprawić.
- Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia.
Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237