Co to jest Tangerine, skąd pochodzi i do czego można ją wykorzystać w kuchni?
Kategoria: Słownik kulinarny
Słownik kulinarny: Yuzu
Słownik kulinarny: Gwiazda anyżu
Słownik kulinarny: Konbu
Słownik kulinarny: Ravioli
Słownik kulinarny: Crème de cassis
Co to jest Crème de cassis i do czego służy?
Słownik kulinarny: Beurre noisette
Beurre noisette (dosłowne tłumaczenie z francuskiego: masło z orzechów laskowych, czasem błędnie tłumaczone jako brązowe masło) – często używany we Francji wyrób cukierniczy. Używany jest jako ciepły sos do warzyw zimowych, makaronów, ryb, omletów czy kurczaka. Aby stworzyć beurre noisette należy…
Słownik kulinarny: Semolina
Słownik kulinarny: Mąka tipo 00 flour
Mąka o nazwie tipo 00 flour to rodzaj włoskiej mąki, która zawiera o 11% więcej białka niż zwykła tortowa mąka, ale mniej niż mąka chlebowa. Mąka ta używana jest głównie do produkcji makaronów (pasta) lub rzadziej – wypieków chleba. Częściej…