Słownik kulinarny: Fusilli (świderki)

Długie fusilliRodzaj cienkiego, długiego i poskręcanego w korkociąg makaronu. Nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu „fusile” czyli strzelba, karabin, nawiązując do kształtu rowków w lufie karabinu. Polska nazwa tego makaronu to świderki. Fusilli może być pełne lub puste w środku. Świderki występują w dwóch formach: krótkie (bardzo popularne w Polsce) i w wersji długiej (kilka lub kilkanaście centymetrów długości, mało popularne w Polsce).

Fusilli oprócz standardowego żółtego koloru może występować występować również w innych kolorach: czerwonym (po dodaniu buraka ćwikłowego), zielonym (po dodaniu szpinaku) czy czarnym (po dodaniu atramentu mątwy). Dodanie barwnika czasem nieznacznie zmienia smak makaronu.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/1100 slownik-kulinarny-fusilli-swiderki/