Pierś z kurczaka w musztardowej skorupce

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka majonezu
  • 70 g mielonych migdałów
  • olej
  • sól
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz czarny mielony

Mięso natrzeć przyprawą złocistą do kurczaka i odstawić w chłodne miejsce. Pomidory rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulę, pokrojone na pół oliwki, czosnek granulowany i paprykę słodką. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Musztardę wymieszać z majonezem i migdałami, dodać tyle wody, aby powstała kremowa masa. Formę do pieczenia posmarować olejem, na dnie rozłożyć masę pomidorową. Kremem musztardowym posmarować wierzch filetów i ułożyć na masie pomidorowej. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.