Buddy Valastro gotuje – Possillipo z małżami, Cielęcina po mediolańsku i Słodkie, cytrynowe pasticiotti (odc. 27)

Dziś Buddy wspomina słynnego mieszkańca Hoboken, Franka Sinatrę i gotuje possillipo z małżami, cielęcinę po mediolańsku i słodkie, cytrynowe pasticiotti.

Possillipo z małżami:

Składniki:

36 małży, dobrze wypłukanych i oczyszczonych z piasku

¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

4 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

1 mała zielona papryka chili, pokrojona w cienkie plastry

1 puszka pomidorów (z sokiem) , posiekanych w kostkę

1 łyżka cukru

¼ szklanki białego wina ze szczepu pinot grigio

¼ szklanki posiekanych liści bazylii

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż delikatnie czosnek i chili. Dodaj pomidory,wino, bazylię i pietruszkę. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Zwiększ ogień i dodaj małże. Przykryj szczelnie i gotuj 3 minuty, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Podnieś pokrywkę i wymieszaj małże ( powinny być otwarte). Przykryj ponownie i gotuj jeszcze 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij otwarte małże i przełóż do miski. Przykryj i gotu aż reszta małży otworzy się. Wyrzuć małże, które zostały zamknięte. Zmniejsz ogień i zredukuj płyn, który został z gotowania małży. Po zdjęciu z ognia wymieszaj sos z masłem. Małże podawaj polane sosem, z chrupiącym pieczywem.

 

Cielęcina po mediolańsku:

Składniki:

4 porcje cielęciny ( ok. 300g każda)

2 szklanki mąki

4 jajka

3 szklanki posypki

½ szklanki tartego parmezanu

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

Sól

Pieprz

 

Składniki posypki :

1 bochenek chleba

1 szklanka drobno startego sera pecorino

2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)

2 łyżki suszonych ziół włoskich

3 łyżki suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie posypki:

Chleb wcześniej pokrój na kromki  i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

 

Przygotowanie:

Porcje mięsa rozbij na kotlety o grubości około 0.5 cm. W trzech miseczkach przygotuj mąkę, rozbite jajka i posypkę. Mięso natrzyj obficie solą i pieprzem. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i posypce.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Smaż kotlety około 5-7 minut, aż będą złote z obydwu stron. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierze. Możesz trzymać kotlety w lekko rozgrzanym piekarniku aby były gorące podczas podawania.

 

Sałatka z kopru włoskiego i mniszka lekarskiego:

Składniki:

Sok z jednej cytryny

Szczypta soli

½ szklanki oliwy z oliwek

½ średniej czerwonej cebuli, posiekanej

1 średnia bulwa kopru włoskiego, obrana, pokrojona

2 łyżki posiekanych liści kopru

2 szklanki liści mniszka lekarskiego, porwane

Kilka ziaren czarnego pieprzu

Kawałek parmezanu

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Dodaj koper i cebulę. Odstaw na 10 minut. Dodaj mniszek lekarski i ziarna pieprzu. Sałatką udekoruj kotlety z cielęciny, na wierzch rozsyp starty parmezan.

 

Krem cytrynowy:

Składniki:

½ szklanki soku z cytryny

Skórka otarta z dwóch cytryn

100g niewolonego masła

¾ szklanki cukru

3 jajka

 

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu wymieszaj sok cytryny, skórkę, masło i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Dodaj ubite jajka i podgrzewaj na małym ogniu. Zagotuj i mieszaj aż masa zgęstnieje. Wlej masę do słoika i włóż do lodówki na około dwa tygodnie.

 

Cytrynowe pasticiotti:

 

Składniki:

1 porcja ciasta frolla

Krem waniliowy

Krem cytrynowy

Mąka pszenna

1 jajko

12 foremek na babeczki

 

Składniki ciasta frolla:

2 osełki masła

1 szklanka cukru

½ łyżki skórki z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ łyżki miodu

Szczypta sody oczyszczonej

Szczypta proszku do pieczenia

¼ szklanki wody ( o temperaturze pokojowej)

2 szklanki mąki pszennej

 

Składniki kremu waniliowego:

2 ½ szklanki tłustego mleka

1 łyżka wanilii

5 dużych żółtek

1 szklanka cukru

2/3 szklanki mąki do tortowej (przesianej)

3 łyżki niewolonego masła

 

Przygotowanie ciasta frolla:

Za pomocą miksera z łopatkami połącz cukier i masło. Ubijaj około 3 minuty, aż masło zacznie robić się puszyste. Dodaj skórkę z cytryny, miód, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj około minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dolej wodę i na średnich obrotach mieszaj około 2 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj około minutę. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

 

Przygotowanie kremu waniliowego:

W rondlu na małym ogniu podgrzej mleko z wanilią. Ubij jajka z cukrem, podczas ubijania dodaj mąkę. Dodawaj po ¼ szklanki gorącego mleka i mieszaj aż, dobrze połączy się z masą. Przelej masę do rondla i umieść na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, ubijaj (trzymając ciągle na ogniu) mikserem przez 30 sekund. Dodaj masło i miksuj, aż masa będzie dosyć gęsta. Przed użyciem schłodź masę w lodówce.

 

Przygotowanie Pasticiotti:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Wyrabiaj ciasto wyjęte z lodówki, aż zmięknie. Wymieszaj krem cytrynowy i waniliowy w proporcjach ( 1 porca kremu cytrynowego do 2 porcji kremu waniliowego). Ciasto rozwałkuj na placki grubości około 0.5 cm i wyłóż nim foremki. Wypełnij babeczki kremem i przykryj kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta posyp mąką i wysmaruj jajkiem. Piecz 20-25 minut (aż wierzch babeczek będzie złoty).

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pasticiotti przepis