Słownik kulinarny: Izomalt, Izomaltoza, E953

Izomalt (izomaltoza, E953)Izomalt (izomaltoza, E953, isomalt) to  sztuczna, niskokaloryczna substancja słodząca. Nie jest higroskopijna, pełni funkcję przeciwzbrylającą i wypełniającą, łatwo się krystalizuje, daje dobrą klarowność, umożliwia długi okres przechowywania. Może być stosowana jako słodzik.

Izomalt dodawany jest do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, cukierków, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów, marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych, musztardy, sosów i likierów.

Izomalt zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nadmiar tego środka (powyżej 20 g jednorazowo) może prowadzić do biegunki i podrażnień żołądka. Dzienna dopuszczalna dawka to 50 g.

E953 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: izomaltoza,izomalt przepis,izomaltoza w napojach,przepisy izomalt