Richard Shea – prezes Głównej Ligi Jedzenia zamówił u Buddy’ego Valastro tort na przyjęcie rozpoczynające nowy sezon zawodów w jedzeniu.
Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:
Jak zostało zrobione to ciasto?
Tort weselny został wykonany z:
- ciasta waniliowego z francuskim kremem (główny stół),
- fonsantu i czekolady do modelowania (obrus na stole),
- płatków zbożowych pokrytych czekoladą do modelowania (ogórki),
- czekolady do modelowania (makaron),
- fondantu (krowie mózgi),
- żelu do wyciskania i wody (sos na skrzydełkach kurczaka),
- wszystkie potrawy były pomalowane lub obsypane barwnikami spożywczymi.
Tak wyglądało gotowe ciasto:
Co było szczególne w tym cieście?
To ciasto było jednym z najbardziej imponujących i realistycznych tortów, jakie wyszły spod rąk cukierników Buddy’ego Valastro. Było trudno odróżnić poszczególne „potrawy” z ciasta od prawdziwych potraw. Na koniec Mauro i Frankie zjedli duży kawał ciasta.
Źródło: Howstuffworks.com