Słodki biznes – Tort Stół z jedzeniem (odc. 8, sezon 2)

Richard Shea – prezes Głównej Ligi Jedzenia zamówił u Buddy’ego Valastro tort na przyjęcie rozpoczynające nowy sezon zawodów w jedzeniu.

Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:

Tort stół z jedzeniem - Słodki biznes (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Jak zostało zrobione to ciasto?

Tort weselny został wykonany z:

  • ciasta waniliowego z francuskim kremem (główny stół),
  • fonsantu i czekolady do modelowania (obrus na stole),
  • płatków zbożowych pokrytych czekoladą do modelowania (ogórki),
  • czekolady do modelowania (makaron),
  • fondantu (krowie mózgi),
  • żelu do wyciskania i wody (sos na skrzydełkach kurczaka),
  • wszystkie potrawy były pomalowane lub obsypane barwnikami spożywczymi.

Tak wyglądało gotowe ciasto:

Tort stół z jedzeniem - Słodki biznes (źródło: tlc.howstuffworks.com)

Co było szczególne w tym cieście?

To ciasto było jednym z najbardziej imponujących i realistycznych tortów, jakie wyszły spod rąk cukierników Buddy’ego Valastro. Było trudno odróżnić poszczególne „potrawy” z ciasta od prawdziwych potraw. Na koniec Mauro i Frankie zjedli duży kawał ciasta.

Źródło: Howstuffworks.com