Makaron z serem mascarpone i kurczakiem

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 dkg filetów z piersi kurczaka
  • 40 dkg makaronu wstążki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • bazylia
  • słodki sos chilli
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz czarny
  • pieprz Cayenne
  • oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie.
Ugotować makaron. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Przygotować sos: pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać pomidory i dusić przez 3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać ser mascarpone, doprawić solą, pieprzem, sosem chilli i sokiem z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.
Mięso polać sosem, udekorować bazylią. Podawać z makaronem.

Ilość porcji: 4