Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 50 dkg filetów z piersi kurczaka
- 40 dkg makaronu wstążki
- 3 pomidory
- 1 cebula
- bazylia
- słodki sos chilli
- sok z połowy cytryny
- pieprz czarny
- pieprz Cayenne
- oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli
Sposób przygotowania:
Filety pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie.
Ugotować makaron. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Przygotować sos: pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać pomidory i dusić przez 3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać ser mascarpone, doprawić solą, pieprzem, sosem chilli i sokiem z cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.
Mięso polać sosem, udekorować bazylią. Podawać z makaronem.
Ilość porcji: 4