Buddy Valastro gotuje – Nadziewana Focaccia, Małże z ryżem i ziemniakami, Krewetki z farfalle i cukinią (odc. 21, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Focaccia Ripiena (Stuffed Focaccia), Mussels With Rice and Potatoes, Shrimp With Farfalle & Zucchini.

Nadziewana Focaccia

Nadziewana Focaccia (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 12 osób
Czas przygotowywania: 2 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka koszernej soli
  • 28 g suszonych drożdży (ale nie drożdży w proszku typu instant)
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg dorsza, moczonego przez 1-3 dni, raz na jakiś czas wymieniać wodę
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 20 szalotek, umytych
  • 2 szklanki oliwek, bez pestek
  • sól

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem oliwy z oliwek w dużej misce. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj trochę wody.
  2. Gdy ciasto jest już zwarte, przełóż je na stolnicę i wrabiaj aż będzie gładkie i miękkie (ok. 10 minut).
  3. Nasmaruj miskę oliwą z oliwek, włóż kulę z ciasta do miski, posmaruj ciasto z wierzchu oliwą. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto aż podwoi swoją objętość (1,5-2 godziny)

Sposób przygotowania nadzienia:

  1. Pozbaw rybę twardych kawałków i skóry. Poderwij rybę na strzępki i odstaw na bok.
  2. Cienko posiekaj w plasterki szalotki, wsyp je do miski z ciepłą wodą aby nasiąkła na 10 minut. Odcedź.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej oliwę. Wrzuć szalotki i powoli smaż przez 15 minut aż zmiękną. Dodaj rybę i oliwki i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku solą i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, podziel je na pół. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta na okrągły placek o średnicy 30 cm.
  7. Rozsmaruj nadzienie z ryby na całej powierzchni ciasta zostawiając 1 cm na brzegu.
  8. Rozwałkuj drugą część ciasta na identyczny placek i przykryj nim nadzienie z ryby. Połącz i zagnieć szczelnie brzegi obydwu kawałków ciast.
  9. Nakłuj wierzch ciasta w kilku miejscach widelcem, posmaruj oliwą z oliwek.
  10. Piecz focaccia przez godzinę lub do czasu, gdy skórka będzie złoto-brązowa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia przed podaniem.

Małże z ryżem i ziemniakami

Małże z ryżem i ziemniakami (źródło: TLC)Ilość porcji: 10 sztuk przystawki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40-50 minut

Składniki:

  • 2 kg małż, wyszorowanych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego, sparzonego, odcedzonego i schłodzonego przez 8-10 minut
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 kg ziemniaków – ok. 3 szt. (np. odmiana russet)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę na wysokości 5 cm. Wrzuć małże i gotuj przez 5 minut aż muszle się otworzą. Zdejmij z ognia.
  3. Wyłuskaj małże trzymając je za jedną z części muszli. Pozostaw sok z małży, odcedź go aby pozbyć się piasku.
  4. Naoliw formę do pieczenia.
  5. W misce wymieszaj ryż, połowę pietruszki, 1/2 szklanki parmezanu, czosnek w proszku, 1/4 szklanki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Napełnij każdego małża powstałym nadzieniem i ułóż na formie do pieczenia.
  6. Posyp małże pozostałym serem i połową bułki tartej. Polej sosem z małży i skrop 1/2 szklanki oliwy.
  7. Obierz ziemniak i pokrój na cienkie plasterki (ok. 5 mm). Obtocz je w pozostałej bułce tartej, 1/4 szklanki oliwy, soli i pieprzu.
  8. Poukładaj ziemniaki na wierzchu małży tak aby dokładnie je przykryły. Potrzep wierzch dania pietruszką, skrop oliwą z oliwek. Piecz 30-40 minut aż ziemniaki będą miękkie i złoto-brązowe.

Krewetki z farfalle i cukinią

Krewetki z farfalle i cukinią (źródło: TLC)Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 kg małych krewetek
  • 6 cukinii, pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 szklanka białego wina
  • 0,5 kg makaronu farfalle (kokardki)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i obsmaż czosnek aż będzie złoty. Dodaj krewetki i smaż aż staną się różowe. Dodaj cukinię, sól, pieprz, cebulę w proszku i smaż kilka minut.
  2. Przykryj patelnię pokrywką, aby cukinia mogła puścić sok. Po 2 minutach odkryj patelnię o wlej wino. Wymieszaj i smaz chwilkę (przez połowę czasu już po zgaszeniu ognia i pod przykryciem).
  3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron na al dente (5-6 minut). Odcedź makaron i wsyp na patelnię z krewetkami i cukinią.
  4. Podsmaż przez chwilę i dodaj stary parmezan. Przeóż do misedzek i posyp z wierzchu startym parmezane. i natką pietruszki. Podawaj ciepłe.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: focaccia buddy valastro