Buddy Valastro gotuje – Sałatka z brukwi wodnej z duszonymi figami, Coq au Vin, Brzoskwinie z zabajone z winem (odc. 29, sezon 2)

W tym odcinku Buddy przedstawi dania z użyciem wina. Nic tak nie ubogaca dania jak wina właśnie.

Oryginalne nazwy przepisów: Watercress Salad With Port-Braised Figs, Coq au Vin, Peaches With Prosecco Zabaione.

Sałatka z brukwi wodnej z duszonymi figami

Sałatka z brukwi wodnej z duszonymi figami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki czerwonego porto
  • 225 g suszonych czarnych fig, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 i 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/7 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub orzeszków laskowych
  • 2 pęczki rukwi wodnej (ok. 5 szklanek)
  • 3 główki cykorii (endywii) belgijskiej, pokrojonej w poprzek na 0,5 cm plasterki
  • 50 g pokruszonego sera Blue Cheese

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej porto i wrzuć figi. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj aż figi będą miękkie (ok. 30 minut). Wyłów figi łyżką cedzakową i przełóż je do miseczki.
  2. Zwiększ ogień pod syropem z fig i gotuj aż zredukuje się do gęstego syropu (ok. 8 minut). Przelej do małej miseczki.
  3. Przykryj miseczkę z figami i miseczkę z syropem i schłodź. Przed ich użyciem doprowadź do temperatury pokojowej.
  4. Wymieszaj w małej miseczce ocet winny, sól, pieprz i cukier. Powoli wlewaj i wmieszaj obydwa oleje. Masz już sos winegret (może być zrobiony dzień wcześniej). Możesz schłodzić w lodówce, ale przed użyciem doprowadź do temperatury pokojowej i zamieszaj.
  5. Umieść cykorię i rukiew wodną w misce, oblej sosem winegret i wymieszaj. Podziel sałatkę na 4 talerze, ozdób figami i skrop syropem z fig. Posyp serem Blue Cheese i podawaj.

 

Coq au Vin

Coq au Vin (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 4 plasterki boczku, pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg, okrojony na 8 kawałków, umyty, osuszony, usunięty nadmiar tłuszczu
  • 1 szklanka mąki
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 gałązka natki selera, drobno posiekana
  • 2 marchewki, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków tymianku
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 1 butelka 750 ml treściwego, czerwonego wina
  • 2 szklanki domowego rosołu drobiowego lub niskosolonego bulionu z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 225 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 170g mrożonych cebul perłowych
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Smaż boczek na dużej patelni z ciężkim dnem, w której zmieści się kurczak, aż bekon będzie chrupiący. Zdejmij boczek z patelni zostawiając tłuszcz.
  2. Wsyp do płytkiej miski mąkę. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem a następnie mąką.
  3. Połóż kurczaka na patelni i smaż na złoto-brązowy kolor ok. 5 minut. Przewróć kawałki i smaż kolejne 5 minut. Zdejmij kurczaka z patelni.
  4. Wrzuć na patelnię cebulę, seler, marchewki, tymianek, czosnek, liść laurowy i szczyptę soli i pieprzu.
  5. Smaż aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając (ok. 5 minut).
  6. Dolej wina i bulionu, zagotuj. Gotuj aż zredukuje się o połowę (ok. 10 minut).
  7. Połóż z powrotem na patelni kurczaka, zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj raz obracając aż kurczak będzie miękki (ok. 30 minut). Zdejmij kurczaka z patelni.
  8. Zagotuj wywar z kurczaka na średnim ogniu. Gotuj aż zredukuje się o połowę (ok. 10 minut). Wyjmij liść laurowy.
  9. Rozgrzej oliwę z oliwek na drugiej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i cebule ze szczyptą soli. Zmaż aż się zezłocą (ok. 10 minut). Dodaj pieczarki do wywaru z kurczaka.
  10. Połóż kurczaka na patelni, gotuj aż się zagrzeje (ok. 5 minut). Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
  11. Podawaj kurczaka z boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Brzoskwinie z zabajone z winem Prosecco

Brzoskwinie z zabajone z winem Prosecco (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 4 szklanki brzoskwiń w plasterkach (z puszki, mrożone lub świeże, sparzone i obrane ze skórki)
  • 8 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki wina Prosecco (włoskie, białe lekko musujące wino)
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
  • 4 żółtka z dużych jajek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą patelnię, roztop na niej masło. Dodaj brzoskwinie i duś przez 3-5 minut. Dodaj 2 łyżki cukru i duś dalej aż cukier się rozpuści.
  2. Dodaj 1/4 szklanki wina Prosecco i gotuj przez 3-5 minut. Zdejmij z ognia i schłodź do temperatury pokojowej, włóż do lodówki lub kąpieli wodnej
  3. W średniej wielkości misce ubij na sztywno śmietanę, włóż do lodówki i schłodź do czasu użycia.
  4. Przygotuj kąpiel wodną z lodowatej wody oraz kąpiel wodną (garnek z gotującą się wodą). Ubij białka z 6 łyżkami cukru w żaroodpornej misce. Wlej 1/2 szklanki wina Prosecco i wymieszaj do połączenia składników.
  5. Włóż miskę do garnka z gotującą się wodą i ubijaj białka energicznie aż masa zgęstnieje (ok. 5-7 minut).
  6. Włóż miskę z masą zabajone do lodowatej wody i ubijaj aż zabajone będzie chłodne (ok. 3-4 minuty).
  7. Dodaj ubitą śmietanę.
  8. Rozłóż brzoskwinie do 6 pucharków lub szklanek. Na wierzch wyłóż masę zabaione. Podawaj chłodne.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: brukiew wodna,deser zabajone,deser zabajone ugotowani,zabajone budy valastro