Domowa szynka gotowana

Składniki:

  • surowa szynka, schab lub inne podobne mięso wieprzowe
  • 1/2 łyżki soli peklowanej
  • 1 łyżka majonezu na każdy 1 kg mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli na 1 kg mięsa
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej lub 1 łyżeczka chrzanu
  • trochę przyprawy uniwersalnej typu kucharek lub vegeta
  • 1-1,5 litra wody na każdy 1 kg mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj obficie solą peklowaną mięso z każdej strony, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż na noc lub dwie do lodówki.
  2. Następnego dnia opłucz mięso z soli obwiąż je sznurkiem, włóż mięso do garnka, zalej odpowiednią ilością wody (woda musi przykrywać mięso), dodaj wszystkie przyprawy z przepisu.
  3. Gotuj szynkę pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 godziny na każdy 1 kg mięsa. Po ugotowaniu wyłącz kuchenkę, odkryj szynkę i pozostaw ją w wodzie do wystygnięcia.

Szynka powinna być krucha i delikatna i świetnie nadaje się do kanapek.