Składniki:
- surowa szynka, schab lub inne podobne mięso wieprzowe
- 1/2 łyżki soli peklowanej
- 1 łyżka majonezu na każdy 1 kg mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżka soli na 1 kg mięsa
- 1 łyżka musztardy chrzanowej lub 1 łyżeczka chrzanu
- trochę przyprawy uniwersalnej typu kucharek lub vegeta
- 1-1,5 litra wody na każdy 1 kg mięsa
Sposób przygotowania:
- Natrzyj obficie solą peklowaną mięso z każdej strony, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż na noc lub dwie do lodówki.
- Następnego dnia opłucz mięso z soli obwiąż je sznurkiem, włóż mięso do garnka, zalej odpowiednią ilością wody (woda musi przykrywać mięso), dodaj wszystkie przyprawy z przepisu.
- Gotuj szynkę pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 godziny na każdy 1 kg mięsa. Po ugotowaniu wyłącz kuchenkę, odkryj szynkę i pozostaw ją w wodzie do wystygnięcia.
Szynka powinna być krucha i delikatna i świetnie nadaje się do kanapek.