Słodki biznes – Tort wielkanocny – Zajączek (sezon 1)

W tym odcinku Buddy dostał zlecenie od Związku Rodzin z Hoboken na tort wielkanocny na coroczne polowanie na jajka wielkanocne.

Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:

Tort Wielkanocny zajączek (źródło: TLC)

Jak zostało zrobione to ciasto?

  • Daniella wykonała usta i nos z czekolady do modelowania.
  • Mauro i Sunshine zrobili jajka wielkanocne z fondantu i lukru królewskiego.
  • Remy wykonał bazę tortu z biszkoptu waniliowego pokrytego lukrem czekoladowym.
  • Nogi wykonano z krążków ciasta z otworem w środku nabitych na drewniane kołki. Do kołków przykręcono deskę, pokryto ją lukrem działającym jak klej a następnie położono na niej resztę ciała zajączka.
  • Mniejsza deseczka na kołku została przykręcona do dolnej deski, aby osadzić na niej głowę.
  • Przygotowano specjalny lukier, który twardniał po zastygnięciu po to by pokryć zajączka puszystym „futerkiem”.
  • Do głowy przyczepiono uszy wykonane z czekolady do modelowania.
  • Koszyk został wykonany z ciasta wieloskładnikowego pokrytego pofalowanym fondantem.

Tak wyglądał gotowy tort:

Tort Wielkanocny zajączek (źródło: TLC)

Co było szczególne w tym torcie?

Lukier pokrywający zajączka i imitujący futerko odpadł przez noc w lodówce, stąd Buddy musiał zdrapać całość futerka i zrobić je od nowa. Stąd ciasto zostało dokończone i dostarczone dosłownie w ostatniej chwili do klienta.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: cake boss wielkanoc 2016,slodki biznes wielkanoc