Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas pieczenia: 20 minut na każde ½ kilo kaczki
Składniki:
- czerwona kapusta: 0,5 główki
- sok pomarańczowy z miąższem: 2,5 szklanki
- miód: 3 łyżki
- ocet biały: 5 łyżek
- kaczka Pekin: 1 szt.
- olej rzepakowy: 20 ml
- pietruszka: do dekoracji
- cukier: 80 g
- masło: 80 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg).
- Kapusta: Wrzucamy posiekaną kapustę do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kapustę dusimy ok. 1,5 godz.
- Jeżeli kapusta jest sucha, podlewamy ją ½ szklanki soku. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
- Kaczka: Usuwamy nadmiar tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). Usuwamy resztę piór. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem od środka. Wiążemy. Następnie smarujemy olejem, doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde ½ kilograma.
- Sos: W garnku rozpuszczamy 80 g cukru. Dodajemy 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Mieszamy i podgotowujemy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, następnie dodajemy 60 g-80g zimnego masła aby zagęścić sos. Dodajemy do niego troszkę pieprzu.
- Wyciągamy kaczkę z piekarnika. Smarujemy kaczkę sosem, resztę sosu podajemy w sosjerce. Kapustę czerwoną wykładamy na talerz.
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Ilośc porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1,5 h – 2 h
Składniki:
- miód: 2 łyżki
- olej sezamowy: 1,5 łyżeczka
- skórka z limonki: szt.
- sok z limonki: 1 szt.
- sos sojowy: 2 łyżki
- rozmaryn: 4 gałązki
- gruszki pokrojone w ćwiartki: 2 szt.
- kaczka Pekin: 1 szt.
- suchy makaron chow mein: 200 g
- marchewki przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plastry: 3 szt.
- cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- cukinia bez gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie plastry: 250 g
- pory pokrojone w paski: 2 szt.
- świeży imbir obrany i pokrojony w cienkie paski: 40 g
- curry: 1 łyżeczka
- posiekana kolendra: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Farsz z marynatą: Pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z ½ limonki.
- Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy
- Kaczka: Kaczkę nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą (resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
- Następnie, wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.
- Makaron z warzywami: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Gdy kaczka jest już prawie gotowa, zaczynamy smażyć warzywa. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podduszamy marchewkę, energicznie wszystko mieszając.
- Oddzielamy ½ porcji imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej kolendry i ponownie odrobinę imbiru. Na końcu wrzucamy na patelnię cukinię. Do warzyw dodajemy 1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. Wszystko mieszamy widelcem. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Chwilkę podgrzewamy. Sok z ½ limonki dodajemy do makaronu.
- Makaron przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.
Źródło: kuchnialidla.pl