Ugotowani – Rzeszów: Aleksander, Elżbieta, Magdalena, Mirosław (odc.3, sezon 3)

Przepisy Aleksandra Rusina

PRZYSTAWKA: Krem z kalafiora z łososiem

Przepisy Aleksandra Rusina, 3. edycja, Rzeszów

Składniki:

•    1 l bulionu
•    1 duży lub 2 małe kalafiory
•    100 g łososia wędzonego
•    sól
•    5 łyżek stołowych oliwy
•    garść listków rukoli

Sposób przygotowania:

Do bulionu warzywnego dodajemy kalafiora, tak, aby wypełnił mniej więcej 2/3 objętości garnka (krem nie może być zbyt gęsty), dodajemy sól, różowy pieprz, całość miksujemy i gotujemy. Osobno, do niewielkiej ilości oliwy dodajemy kilka listków rukoli i również miksujemy. Krem podajemy w miseczkach z płatkami łososia, i kleksem rukolowej oliwy.

DANIE GŁÓWNE: Domowy slow burger z chrupiącymi frytkami

Domowy slow burger z chrupiącymi frytami

Składniki:

•    1/2 kg wołowiny
•    2-3 małe cebule
•    pół główki czosnku
•    natka kolendry
•    całe jajko
•    ćwierć suchej bułki
•    1/4 szklanki mleka
•    2 świeże pomidory
•    4 łyżki majonezu (do posmarowania bułki)
•    4 spore bułki (wedle uznania, pieczywo białe, bułka burgerowa lub ciabatta)
•    2 garście listków rukoli

Sposób przygotowania:

Do świeżo zmielonej wołowiny dodajemy: posiekaną kolendrę, sól, pieprz, podsmażoną wcześniej cebulę, jajko, czosnek i ewentualnie trochę bułki zamoczonej w mleku. Mięso wyrabiamy jak ciasto, do momentu, kiedy będzie swobodnie odklejać się od rąk. Odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos guacamole. Uformowane w burgery mięso smażymy na rozgrzanej patelni, po 6 minut z każdej strony. Rozkrojoną bułkę podgrzewamy w piekarniku. Gotowy burger podajemy z sosem guacamole, rukolą i świeżym pomidorem. Jako dodatek, przygotowujemy frytki, smażone w 2 etapach, tak, aby zachowały chrupkość.

Sos guacamole:

Składniki:

•    2 avokado
•    pół limonki
•    ząbek czosnku
•    8 suszonych pomidorów
•    szczypta soli

Sposób przygotowania:

Obrane, dojrzałe awokado ucieramy z czosnkiem, solą oraz sokiem z limonki. Dodajemy kilka posiekanych, suszonych pomidorów.

DESER: Trzy kolory

Trzy kolory

Składniki:

•    tabliczka gorzkiej czekolady
•    5 jajek
•    1/2 szklanki cukru pudru
•    50 g mąki
•    1/3 kostki masła
•    4 gałki lodów waniliowych
•    pół szklanki malin
•    5 łyżek sosu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ubitą pianę z całych jajek z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Po ostygnięciu wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki, następnie pieczemy ok. 15 min. Podajemy z lodami waniliowymi i malinami.

Przepisy Elżbiety Lewickiej

PRZYSTAWKA: Dumka na dwa serca

Przepisy Elżbiety Lewickiej, 3. edycja, Rzeszów

Składniki:

•    4 duże pory
•    2 garście suchej cieciorki
•    1 kostka bulionu warzywnego
•    1 łyżeczka curry
•    śmietana / małe opakowanie/
•    4 łyżeczki siekanej bazylii
•    oliwa do smażenia
•    1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Cieciorkę zalewamy wrzącą wodą, moczymy 3 godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Białe części porów kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoty kolor. Podsmażone pory wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy przez kilka minut, następnie miksujemy dodając kostkę bulionową i curry. Śmietanę miksujemy z bazylią i wstawiamy do zamrażalnika. Gorący krem podajemy posypany ugotowanymi ziarnami cieciorki  i czekamy, aż zanurzą się w zupie. Całość wykańczamy dużym kleksem śmietany z bazylią.

Druga zupa

Składniki:

•    2 cebule
•    ok. 1/2 kg marchwi
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka startego imbiru
•    1 niepełna łyżeczka startego kminu rzymskiego
•    1 łyżeczka zmielonej kolendry
•    starta skórka z 1 pomarańczy
•    1/2 l soku ze świeżej pomarańczy
•    oliwa do smażenia
•    1 1/2 l bulionu warzywnego /kostka warzywna
•    sól do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy w talarki, smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy imbir, kmin, i kolendrę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Gotowe warzywa wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Całość zagotowujemy a następnie miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach z kleksem kolendrowego sosu.

Sos z oliwy i kolendry

Składniki:

•    1 duży pęczek świeżej kolendry
•    4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Świeżą kolendrę z dodatkiem oliwy miksujemy.

DANIE GŁÓWNE: Poszumy leśne

Składniki:

•    4 garście grzybów kurek / najlepiej świeżych
•    1 opakowanie świeżego szpinaku
•    4 ząbki czosnku
•    8 dużych, podłużnych i równych ziemniaków
•    tarty parmezan
•    sól do smaku
•    oliwa

Sos beszamelowy:

Składniki:

•    1 małe opakowanie śmietany
•    1/8 kostki masła
•    1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i ostrą łyżeczką do melona wydrążamy środki tak, aby zrobić miejsce na farsz. Wydrążone ziemniaki gotujemy na pół – miękko, odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Kurki oczyszczamy, płuczemy i dusimy. Do miękkich, posiekanych kurek dodajemy rozdrobniony szpinak i zmiażdżony czosnek, całość solimy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut, aby masa zgęstniała. Roztopione na patelni masło łączymy z mąką, rumienimy, następnie zdejmujemy z ognia i powoli łączymy ze śmietaną. Wystudzone połówki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do każdej połówki nakładamy farsz z kurek, delikatnie przyciskając go łyżką i polewamy sosem beszamelowym. Każdą połówkę ziemniaka posypujemy dużą ilością tartego parmezanu. Całość przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy ok. 20 min.

Sałatka Fattoush

Składniki:

•    1 sałata rzymska
•    4 średnie pomidory
•    6 rzodkiewki
•    2 cebule
•    1 czerwona papryka
•    1 średni ogórek
•    1 pęczek świeżej natki pietruszki
•    1 pęczek świeżej natki kolendry
•    1 pęczek świeżej mięty

Sos:

Składniki:

•    1/4 szklanki oliwy
•    1/3 szklanki soku z cytryny
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
•    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
•    sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatę rozdrabniamy, wkładamy do dużej misy, pozostałe składnik kroimy, zielone natki drobno siekamy, a następnie wszystkie składniki łączymy w misie. Całość polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy.

DESER: Schody do nieba

Składniki:
•    1/2 l dobrych lodów waniliowych
•    2 duże łyżki miodu lipowego / lub innego jasnego
•    starta skórka z dużej cytryny
•    1 łyżeczka startego korzenia imbiru
•    2 dojrzałe owoce mango
•    1/4 kostki masła
•    1/2 limonki
•    4 łyżki campari
•    1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
•    4 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty
•    4 szklane pucharki do deserów
Sposób przygotowania:

Miód i imbir łączymy z masą lodową, dokładnie miksujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Drobno posiekaną miętę i rozdrobnioną mikserem limonkę, mieszamy w miseczce i wkładamy do lodówki. Mango obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Na roztopionym na patelni maśle dusimy mango, rozdrabniając je łyżką na jednolitą masę. Na spód pucharków wlewamy syrop z mięty i limonki, posypujemy cukrem i zalewamy campari, następnie nakładamy gałki lodów i zalewamy gorącym sosem z mango.
Podajemy natychmiast!

Przepisy Magdaleny Lenart

PRZYSTAWKA: Golden Temple

Przepisy Magdaleny Lenart, 3.edycja, Rzeszów

Składniki:

•    250 g mieszanki krojonych sałat
•    garść rukoli
•    100 g pomidorków koktajlowych
•    1/2 główki małej cebuli
•    1/4 puszki kukurydzy
•    3 łyżki pokrojonego ananasa z puszki
•    1 filet z kurczaka
•    kilka jaj przepiórczych
•    2 łyżeczki ziaren słonecznika
•    przyprawa do kurczaka
•    olej do smażenia

Sos:

Składniki:

•    1/2 świeżego ogórka
•    mały jogurt naturalny
•    przyprawa tzatziki
•    pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, posypujemy przyprawą. Mieszankę sałat i rukolę wykładamy na talerz, dodajemy ananasa i pozostałe warzywa, pokrojone według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy delikatnie jaja przepiórcze, posypując je grubo zmielonym pieprzem. Kurczaka i usmażone jaja wykładamy na przygotowaną wcześniej sałatę. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy jogurt i przyprawy, wszystko mieszamy. Całość polewamy gotowym sosem oraz posypujemy dookoła ziarnami słonecznika.

DANIE GŁÓWNE: Indyjska jagnięcina w towarzystwie dyni i szpinaku

Składniki:

•    1 kg karkówki lub łopatki jagnięcej
•    1 łyżeczka ziaren gorczycy
•    4 ząbki czosnku (plasterki)
•    2 cebule
•    1 pęczek kolendry
•    1 nieduży kawałek imbiru
•    1/2 łyżeczki kurkumy
•    1/2 łyżeczki cynamonu
•    2 łyżeczki chilli
•    2 liście laurowe
•    450 g pomidorów w puszce
•    1 litr wywaru mięsnego
•    świeżo mielony pieprz
•    200 g dyni
•    2 garście liści szpinaku
•    olej do smażenia

Dodatkowo:

•    dowolny rodzaj ryżu
•    1 cebula
•    3 ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Wrzucamy gorczycę i smażymy aż zacznie skwierczeć, dodajemy czosnek, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i imbir. Smażymy około 10 minut. W miseczce łączymy kurkumę, cynamon i chilli z małą ilością wody. Utworzoną w ten sposób pastę dodajemy do garnka i smażymy ok. minuty. Na patelni podsmażamy mięso do zbrązowienia i również dodajemy do garnka. Następnie dodajemy liście laurowe, pomidory i zalewamy wywarem. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny aż mięso zacznie się rozpadać. Po 1,5 godzinie dodajemy dynię i gotujemy przez ok. 40 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez 1-2 minuty. Na koniec posypujemy liśćmi kolendry. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Do przysmażonej cebuli dodajemy pokrojone ogórki oraz ugotowany ryż. Całość podgrzewamy.

DESER: Wspomnienie  Tadż Mahal

Ciasto:

Składniki:

•    2 i 1/2 szklanki mąki
•    1/2 szklanki cukru
•    kostka margaryny
•    4 żółtka
•    2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem:

Składniki

•    2 budynie waniliowe
•    3 szklanki mleka
•    łyżka masła
•    łyżka ulubionego alkoholu
•    listki świeżej mięty
•    owoce i jadalne kwiaty

Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy nożem razem z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy spody około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Budyń przygotowujemy wg przepisu, zmniejszając nieznacznie ilość mleka, dodajemy masło i łyżkę alkoholu. Ostudzoną masę wykładamy na gotowe spody. Całość przybieramy ulubionymi owocami, miętą i jadalnymi kwiatami.

 

Przepisy Mirosława Kuczmy

PRZYSTAWKA: Przyczajona krewetka we mgle podana z murmiłkowym proziakiem

Przepisy Mirosława Kuczmy, 3.edycja, Rzeszów

Składniki:

•    600 ml wody źródlanej
•    200 ml mleczka kokosowego
•    1/2 kg krewetek tygrysich
•    1/4 kg mix owoców morza dla wzbogacenia smaku i aromatu
•    szczypta pieprzu cayenne
•    1 łyżeczka (mała) kurkumy
•    2 łyżki uniwersalnej przyprawy
•    4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Do gotującej wody wrzucamy owoce morza, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu cayenne, dwie łyżki uniwersalnej przyprawy. Całość gotujemy około 20 minut. Następnie wywar przecedzamy. Czysty wywar przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 90°C. Dodajemy czosnek i obrane krewetki. Po około 10 minutach wyłączamy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i przelewamy do miseczek.

Murmiłkowy proziak

Składniki:

•    1/4 kg mąki
•    1/2 kostki drożdży
•    200 ml wody źródlanej
•    1 łyżka stołowa soli
•    1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
•    szczypta cukru
•    100 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Składniki sypkie mieszamy ze sobą. W podgrzanej do około 60°C wodzie rozpuszczamy drożdże i oliwę. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na około 30 minut przykryte ściereczką. Następnie formujemy ciasto tak jak na pizzę i posypujemy startym serem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Proziak podajemy w postaci trójkątów pokrojonych tak jak pizza.

DANIE GŁÓWNE: Gołąbki à la Paris

Składniki:

•    4 gołębie
•    20 dag masła
•    natka pietruszki
•    30 dag boczku
•    10 dag sera żółtego
•    4 jajka
•    2 ząbki czosnku
•    8 ziemniaków
•    zielona sałata
•    sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Sprawione gołębie myjemy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie podgotowujemy 25 min. Czosnek z masłem i posiekaną natką mieszamy z jajkami. Powstałą masą napełniamy wnętrza tuszek i związujemy nogi. Gołębia obkładamy cienkimi plastrami boczku, obwiązujemy nitką, polewamy tłuszczem i pieczemy, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Upieczone gołębie układamy w żaroodpornym półmisku, polewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy na grillu. Podajemy z zieloną sałatą oraz z dwoma grillowanymi ziemniakami na jedną porcję.

DESER: Malinowy Melon

Składniki:

•    4 duże melony
•    2 limonki
•    owoce: 4 pomarańcze, koszyczek borówki amerykańskiej, koszyczek malin
•    150 ml likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Melona przecinamy na pół, wycinając ozdobny wzorek. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę.  Z czterech pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy likier i sok z limonki. Owoce i sok mieszamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach przekładamy do melonów.

Przepisy i zdjęcia: ugotowani.tvn.pl