Przepisy Aleksandra Rusina
PRZYSTAWKA: Krem z kalafiora z łososiem
Składniki:
• 1 l bulionu
• 1 duży lub 2 małe kalafiory
• 100 g łososia wędzonego
• sól
• 5 łyżek stołowych oliwy
• garść listków rukoli
Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego dodajemy kalafiora, tak, aby wypełnił mniej więcej 2/3 objętości garnka (krem nie może być zbyt gęsty), dodajemy sól, różowy pieprz, całość miksujemy i gotujemy. Osobno, do niewielkiej ilości oliwy dodajemy kilka listków rukoli i również miksujemy. Krem podajemy w miseczkach z płatkami łososia, i kleksem rukolowej oliwy.
DANIE GŁÓWNE: Domowy slow burger z chrupiącymi frytkami
Składniki:
• 1/2 kg wołowiny
• 2-3 małe cebule
• pół główki czosnku
• natka kolendry
• całe jajko
• ćwierć suchej bułki
• 1/4 szklanki mleka
• 2 świeże pomidory
• 4 łyżki majonezu (do posmarowania bułki)
• 4 spore bułki (wedle uznania, pieczywo białe, bułka burgerowa lub ciabatta)
• 2 garście listków rukoli
Sposób przygotowania:
Do świeżo zmielonej wołowiny dodajemy: posiekaną kolendrę, sól, pieprz, podsmażoną wcześniej cebulę, jajko, czosnek i ewentualnie trochę bułki zamoczonej w mleku. Mięso wyrabiamy jak ciasto, do momentu, kiedy będzie swobodnie odklejać się od rąk. Odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos guacamole. Uformowane w burgery mięso smażymy na rozgrzanej patelni, po 6 minut z każdej strony. Rozkrojoną bułkę podgrzewamy w piekarniku. Gotowy burger podajemy z sosem guacamole, rukolą i świeżym pomidorem. Jako dodatek, przygotowujemy frytki, smażone w 2 etapach, tak, aby zachowały chrupkość.
Sos guacamole:
Składniki:
• 2 avokado
• pół limonki
• ząbek czosnku
• 8 suszonych pomidorów
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
Obrane, dojrzałe awokado ucieramy z czosnkiem, solą oraz sokiem z limonki. Dodajemy kilka posiekanych, suszonych pomidorów.
DESER: Trzy kolory
Składniki:
• tabliczka gorzkiej czekolady
• 5 jajek
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 50 g mąki
• 1/3 kostki masła
• 4 gałki lodów waniliowych
• pół szklanki malin
• 5 łyżek sosu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ubitą pianę z całych jajek z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Po ostygnięciu wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki, następnie pieczemy ok. 15 min. Podajemy z lodami waniliowymi i malinami.
Przepisy Elżbiety Lewickiej
PRZYSTAWKA: Dumka na dwa serca
Składniki:
• 4 duże pory
• 2 garście suchej cieciorki
• 1 kostka bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka curry
• śmietana / małe opakowanie/
• 4 łyżeczki siekanej bazylii
• oliwa do smażenia
• 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Cieciorkę zalewamy wrzącą wodą, moczymy 3 godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Białe części porów kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoty kolor. Podsmażone pory wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy przez kilka minut, następnie miksujemy dodając kostkę bulionową i curry. Śmietanę miksujemy z bazylią i wstawiamy do zamrażalnika. Gorący krem podajemy posypany ugotowanymi ziarnami cieciorki i czekamy, aż zanurzą się w zupie. Całość wykańczamy dużym kleksem śmietany z bazylią.
Druga zupa
Składniki:
• 2 cebule
• ok. 1/2 kg marchwi
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka startego imbiru
• 1 niepełna łyżeczka startego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka zmielonej kolendry
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 1/2 l soku ze świeżej pomarańczy
• oliwa do smażenia
• 1 1/2 l bulionu warzywnego /kostka warzywna
• sól do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy w talarki, smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy imbir, kmin, i kolendrę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Gotowe warzywa wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Całość zagotowujemy a następnie miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach z kleksem kolendrowego sosu.
Sos z oliwy i kolendry
Składniki:
• 1 duży pęczek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Świeżą kolendrę z dodatkiem oliwy miksujemy.
DANIE GŁÓWNE: Poszumy leśne
Składniki:
• 4 garście grzybów kurek / najlepiej świeżych
• 1 opakowanie świeżego szpinaku
• 4 ząbki czosnku
• 8 dużych, podłużnych i równych ziemniaków
• tarty parmezan
• sól do smaku
• oliwa
Sos beszamelowy:
Składniki:
• 1 małe opakowanie śmietany
• 1/8 kostki masła
• 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i ostrą łyżeczką do melona wydrążamy środki tak, aby zrobić miejsce na farsz. Wydrążone ziemniaki gotujemy na pół – miękko, odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Kurki oczyszczamy, płuczemy i dusimy. Do miękkich, posiekanych kurek dodajemy rozdrobniony szpinak i zmiażdżony czosnek, całość solimy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut, aby masa zgęstniała. Roztopione na patelni masło łączymy z mąką, rumienimy, następnie zdejmujemy z ognia i powoli łączymy ze śmietaną. Wystudzone połówki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do każdej połówki nakładamy farsz z kurek, delikatnie przyciskając go łyżką i polewamy sosem beszamelowym. Każdą połówkę ziemniaka posypujemy dużą ilością tartego parmezanu. Całość przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy ok. 20 min.
Sałatka Fattoush
Składniki:
• 1 sałata rzymska
• 4 średnie pomidory
• 6 rzodkiewki
• 2 cebule
• 1 czerwona papryka
• 1 średni ogórek
• 1 pęczek świeżej natki pietruszki
• 1 pęczek świeżej natki kolendry
• 1 pęczek świeżej mięty
Sos:
Składniki:
• 1/4 szklanki oliwy
• 1/3 szklanki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę rozdrabniamy, wkładamy do dużej misy, pozostałe składnik kroimy, zielone natki drobno siekamy, a następnie wszystkie składniki łączymy w misie. Całość polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy.
DESER: Schody do nieba
• 2 duże łyżki miodu lipowego / lub innego jasnego
• starta skórka z dużej cytryny
• 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
• 2 dojrzałe owoce mango
• 1/4 kostki masła
• 1/2 limonki
• 4 łyżki campari
• 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
• 4 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty
• 4 szklane pucharki do deserów
Miód i imbir łączymy z masą lodową, dokładnie miksujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Drobno posiekaną miętę i rozdrobnioną mikserem limonkę, mieszamy w miseczce i wkładamy do lodówki. Mango obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Na roztopionym na patelni maśle dusimy mango, rozdrabniając je łyżką na jednolitą masę. Na spód pucharków wlewamy syrop z mięty i limonki, posypujemy cukrem i zalewamy campari, następnie nakładamy gałki lodów i zalewamy gorącym sosem z mango.
Podajemy natychmiast!
Przepisy Magdaleny Lenart
PRZYSTAWKA: Golden Temple
Składniki:
• 250 g mieszanki krojonych sałat
• garść rukoli
• 100 g pomidorków koktajlowych
• 1/2 główki małej cebuli
• 1/4 puszki kukurydzy
• 3 łyżki pokrojonego ananasa z puszki
• 1 filet z kurczaka
• kilka jaj przepiórczych
• 2 łyżeczki ziaren słonecznika
• przyprawa do kurczaka
• olej do smażenia
Sos:
Składniki:
• 1/2 świeżego ogórka
• mały jogurt naturalny
• przyprawa tzatziki
• pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, posypujemy przyprawą. Mieszankę sałat i rukolę wykładamy na talerz, dodajemy ananasa i pozostałe warzywa, pokrojone według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy delikatnie jaja przepiórcze, posypując je grubo zmielonym pieprzem. Kurczaka i usmażone jaja wykładamy na przygotowaną wcześniej sałatę. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy jogurt i przyprawy, wszystko mieszamy. Całość polewamy gotowym sosem oraz posypujemy dookoła ziarnami słonecznika.
DANIE GŁÓWNE: Indyjska jagnięcina w towarzystwie dyni i szpinaku
Składniki:
• 1 kg karkówki lub łopatki jagnięcej
• 1 łyżeczka ziaren gorczycy
• 4 ząbki czosnku (plasterki)
• 2 cebule
• 1 pęczek kolendry
• 1 nieduży kawałek imbiru
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki chilli
• 2 liście laurowe
• 450 g pomidorów w puszce
• 1 litr wywaru mięsnego
• świeżo mielony pieprz
• 200 g dyni
• 2 garście liści szpinaku
• olej do smażenia
Dodatkowo:
• dowolny rodzaj ryżu
• 1 cebula
• 3 ogórki konserwowe
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju. Wrzucamy gorczycę i smażymy aż zacznie skwierczeć, dodajemy czosnek, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i imbir. Smażymy około 10 minut. W miseczce łączymy kurkumę, cynamon i chilli z małą ilością wody. Utworzoną w ten sposób pastę dodajemy do garnka i smażymy ok. minuty. Na patelni podsmażamy mięso do zbrązowienia i również dodajemy do garnka. Następnie dodajemy liście laurowe, pomidory i zalewamy wywarem. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny aż mięso zacznie się rozpadać. Po 1,5 godzinie dodajemy dynię i gotujemy przez ok. 40 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez 1-2 minuty. Na koniec posypujemy liśćmi kolendry. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Do przysmażonej cebuli dodajemy pokrojone ogórki oraz ugotowany ryż. Całość podgrzewamy.
DESER: Wspomnienie Tadż Mahal
Ciasto:
Składniki:
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• kostka margaryny
• 4 żółtka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
Składniki
• 2 budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• łyżka masła
• łyżka ulubionego alkoholu
• listki świeżej mięty
• owoce i jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy nożem razem z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy spody około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Budyń przygotowujemy wg przepisu, zmniejszając nieznacznie ilość mleka, dodajemy masło i łyżkę alkoholu. Ostudzoną masę wykładamy na gotowe spody. Całość przybieramy ulubionymi owocami, miętą i jadalnymi kwiatami.
Przepisy Mirosława Kuczmy
PRZYSTAWKA: Przyczajona krewetka we mgle podana z murmiłkowym proziakiem
Składniki:
• 600 ml wody źródlanej
• 200 ml mleczka kokosowego
• 1/2 kg krewetek tygrysich
• 1/4 kg mix owoców morza dla wzbogacenia smaku i aromatu
• szczypta pieprzu cayenne
• 1 łyżeczka (mała) kurkumy
• 2 łyżki uniwersalnej przyprawy
• 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do gotującej wody wrzucamy owoce morza, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu cayenne, dwie łyżki uniwersalnej przyprawy. Całość gotujemy około 20 minut. Następnie wywar przecedzamy. Czysty wywar przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 90°C. Dodajemy czosnek i obrane krewetki. Po około 10 minutach wyłączamy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i przelewamy do miseczek.
Murmiłkowy proziak
Składniki:
• 1/4 kg mąki
• 1/2 kostki drożdży
• 200 ml wody źródlanej
• 1 łyżka stołowa soli
• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
• szczypta cukru
• 100 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
Składniki sypkie mieszamy ze sobą. W podgrzanej do około 60°C wodzie rozpuszczamy drożdże i oliwę. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na około 30 minut przykryte ściereczką. Następnie formujemy ciasto tak jak na pizzę i posypujemy startym serem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Proziak podajemy w postaci trójkątów pokrojonych tak jak pizza.
DANIE GŁÓWNE: Gołąbki à la Paris
Składniki:
• 4 gołębie
• 20 dag masła
• natka pietruszki
• 30 dag boczku
• 10 dag sera żółtego
• 4 jajka
• 2 ząbki czosnku
• 8 ziemniaków
• zielona sałata
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Sprawione gołębie myjemy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie podgotowujemy 25 min. Czosnek z masłem i posiekaną natką mieszamy z jajkami. Powstałą masą napełniamy wnętrza tuszek i związujemy nogi. Gołębia obkładamy cienkimi plastrami boczku, obwiązujemy nitką, polewamy tłuszczem i pieczemy, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Upieczone gołębie układamy w żaroodpornym półmisku, polewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy na grillu. Podajemy z zieloną sałatą oraz z dwoma grillowanymi ziemniakami na jedną porcję.
DESER: Malinowy Melon
Składniki:
• 4 duże melony
• 2 limonki
• owoce: 4 pomarańcze, koszyczek borówki amerykańskiej, koszyczek malin
• 150 ml likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Melona przecinamy na pół, wycinając ozdobny wzorek. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. Z czterech pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy likier i sok z limonki. Owoce i sok mieszamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach przekładamy do melonów.
Przepisy i zdjęcia: ugotowani.tvn.pl