Przepis Błażeja Koperskiego
Składniki:
- filet z karpia bez skóry
- tymianek świeży
- szynka Serrano – 1 plasterek
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 grejpfrut
- 1 papryczka chili
- skórka z 1 cytryny
- kiełki rzodkiewki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Filet posypujemy szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.
- Układamy na nim plasterki szynki Serrano.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Kładziemy filet szynką do dołu. Czekamy aż szynka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę, uważając, żeby szynka nie odkleiła się do filetu. Smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia.
- Zdejmujemy z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku.
- Sałatka: Pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę. Filetujemy i kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy sok z połówki grapefruita, posiekaną w paseczki papryczkę chili, łyżkę oliwy i startą skórkę z połowy cytryny.
- Filet z szynką tniemy na 4 równe kawałki, wykładamy na talerz na przemian z sałatka Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i na każdy filet kładziemy szczyptę kiełków.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl