Przepis Jana Paszkowskiego.
Filet z karpia ze skórką, duszony w sosie śmietanowym podawany z ziołowymi kluseczkami łyżką kładzionymi i warzywami
Składniki:
- szynka Serrano – 4 plasterki
- ½ cebuli
- 1 papryczka chili
- filet z karpia ze skórą
- śmietana 30%
- kiełki rzodkiewki
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- kolendra
- tymianek
- 1 jajko
- mąka
- woda
- zioła
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę Serrano i smażymy na chrupko.
- Dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę, chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli i wlewamy 200 ml śmietanki 30%.
- Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, oraz 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty aż śmietana zgęstnieje.
- Po tym czasie na patelnię z sosem kładziemy filet z karpia (skóra do dołu), polewamy sosem z wierzchu, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał możemy dolać odrobinę wody.
- Kluseczki kładzione: W misce mieszamy 5 łyżek mąki, 1 jajko, wodę, drobno posiekane zioła, odrobinę soli. Mieszamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niej formowane łyżką ciasto, tak żeby powstały kluseczki. Gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na płytki talerz.
- Rybę delikatnie przekładamy z patelni na talerz, polewamy z wierzchu sosem, obok układamy kluseczki, które posypujemy sparzonym, obranym ze skórki, pokrojonym w drobniutką kostkę pomidorem (pamiętajmy, żeby pozbyć się wcześniej pestek).
- Przystrajamy kluseczki kiełkami rzodkiewki i całość skrapiamy kilkoma kroplami cytryny.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl