Przepis Mikołaja Reya – Danie wyróżnione przez jurorów MasterChef!
Składniki:
- filet z karpia bez skóry
- szynka Serrano – 1 plasterek
- 1 por
- śmietana 30%
- 1 cytryna
- 1 seler
- kolendra
- masło 5 gr
- sól
- oliwa z oliwek
- pergamin do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Ze środkowej części fileta wykroić 2 prostokąty (pave). Ułożyć je na szynce Serrano, wykrawając tak, by dopasować ją do fileta.
- Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy, rozkładamy na niej pergamin, który również kropimy oliwą. Rozgrzewamy patelnię na dużym ogniu, kładziemy na niej, na 30 sekund, filet z karpia, pamiętając, żeby szynka Serrano była na spodzie. Po tym czasie zmniejszamy ogień i smażymy karpia przez 5-7 minut. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, zostawiając na niej rybę.
- Sos: Połówkę białej części pora kroimy cienko w talarki. Na patelnię, na średnim ogniu wrzucamy 5g masła i pokrojonego pora. Gdy się zeszkli, zmniejszamy ogień i dodajemy 3-5 łyżek śmietany, szczyptę soli i sok z 1/3 cytryny. Całość redukujemy do półpłynnej konsystencji.
- Obieramy seler, kroimy go w słupki. Na 12-15 minut wrzucamy go do osolonego wrzątku z kilkoma kroplami cytryny.
- Na talerzu (podgrzanym uprzednio w piekarniku) układamy słupki selera tak, żeby powstała z nich kratka. Polewamy ją odrobiną sosu, po czym układamy na niej filety z karpia chrupiącą szynką Serrano do dołu.
- Wszystko polewamy jeszcze raz delikatnie sosem, którym przystrajamy również talerz.
- 4 – 5 listków kolendry wrzucamy na kilka sekund na rozgrzaną oliwę. Wyciągamy je, odsączamy na płóciennej ściereczce i tak przygotowane chrupiące listki układamy na rybie.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl