Masterchef: Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem (odc. 3)

Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Przepis Miłosza Wyrwicz – Zdaniem jurorów MasterChef jest to perfekcyjne danie!

Składniki:

  • filet z karpia ze skórą
  • pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • grejpfrut
  • ogórek wężowy
  • żółta papryka
  • 1 biała cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Marynata: Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem  z 1/3 grejpfruta. Filet z karpia marynować przez  ok. 40 minut.
  2. Salsa: Ogórka, odrobinę chili, żółtą paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę  (po 1 łyżce stołowej każdego składnika). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.
  3. Grillowana papryka: Paprykę pokrojoną w ćwiartki  grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak lekko przypalić skórkę. Odstawić, lub zawinąć w torebkę i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić  w długie paski, wrzucić na patelnię, posypać szczyptą cukru i skarmelizować.
  4. Rozgrzać  patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu . Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 minut.
  5. Dressing grejpfrutowy: Z grejpfruta wyciąć fileciki, a z pozostałej części wycisnąć sok. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl