Pascal kontra Okrasa – Kuchnia włoska: Lazania z mozzarellą i suszonymi pomidorami, Spaghetti z soczystymi pulpecikami (tydzień XIII)

Poznaj tajniki kuchni włoskiej za 49,90 zł

Lazania z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Lazania z mozzarellą i suszonymi pomidorami (źródło: kuchnialidla.pl)

Lazania z mozzarellą i suszonymi pomidorami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:

  • mozzarella pokrojona na plasterki: 3 kulki
  • makaron lasagne: 9 płatów
  • suszone pomidory, pokrojone na paseczki: 1 słoik
  • cebula, obrana i pokrojona na kosteczkę: 1 szt.
  • mięso mielone z łopatki: 500 g
  • pomidory pelatti: 2 puszki
  • zioła prowansalskie: 1 łyżka
  • liść laurowy: 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • masło 82%: 30 g
  • mąka pszenna typu 450: 50 g
  • mleko 3,2%: 250 ml
  • gałka muszkatołowa:  do smaku
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj trzepaczkę, drewnianą łyżkę i naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Sos boloński: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Cały czas mieszamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem. Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów pelatti, same pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i  pieprz.
  3. Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy przez mniej więcej 5 minut. Sos boloński zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.
  4. Sos beszamelowy: W czystym garnku rozgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
  5. Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
  6. Całość wkładamy do piekarnika na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).

 

Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Spaghetti z soczystymi pulpecikami (źródło: kuchnialidla.pl)

Spaghetti z soczystymi pulpecikami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Przygotuj się na Majówkę i grilla za 49,90 zł

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki: 500 g
  • świeża bazylia, posiekana: 2 łyżki
  • suszone pomidory, pokrojone w drobną kosteczkę: 110 g
  • musztarda Dijon: 1 płaska łyżeczka
  • jajo: 1 szt.
  • oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80 ml
  • biały pieprz:  do smaku
  • sól:  do smaku
  • świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4 szt.
  • cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1 szt.
  • czosnek, bardzo drobno posiekany: 3 ząbki
  • świeża bazylia, drobno pokrojona: 20 g
  • makaron spaghetti: 300 g
  • ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60 g
  • masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70 g

Sposób przygotowania:

  1. Pulpety: Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę.
  2. Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
  3. Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
  4. Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem Grana Padano.

 

Źródło: kuchnialidla.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.