Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 20-30 minut, przed przystąpieniem do gotowania namoczyć wcześniej śliwki w winie przez godzinę
Czas gotowania kaczki: ok. 1 godziny.
Składniki:
- nogi kaczki: 4 szt.
- suszone śliwki kalifornijskie, wcześniej namoczone w winie przez mniej więcej godzinę: 400 g
- czerwone wytrawne wino: 400 ml
- liść laurowy: 2 szt.
- olej rzepakowy: 120 ml
- kostka drobiowa bulionowa: 2 szt.
- pieprz: do smaku
- sól: do smaku
- woda: 250 ml
- mrożony groszek zielony: 600 g
- szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę: 2 szt.
- gęsta śmietana 16%: 3 czubate łyżki
- sałata masłowa, pokrojona w paseczki: 4 liście
- gałka muszkatołowa: szczypta
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Nogi kaczki: Nogi kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka. Nogi kaczki z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, nogi kaczki puszczą tłuszcz). Gdy olej jest już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Nadmiar tłuszczu z garnka przelewamy do miseczki. Nogi kaczki podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy śliwki wcześniej namoczone w czerwonym winie, całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy 250 ml wody, 1 rozdrobnioną kostkę bulionową, całość mieszamy. Dodajemy 2 liście laurowe i świeżo zmielony pieprz. Ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
- Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
- Purée z zielonego groszku: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną sałatę, mieszamy, następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy całość i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól i pieprz. Znów miksujemy całość.
- Wykładamy kaczkę. Purée przekładamy do miseczki. Śliwki układamy na talerzu. Dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 40 minut
Czas pieczenia szynki: około 2 godzin
Składniki:
- szynka: 1 kg
- suchy pęczak : 200 g
- śliwki suszone pokrojone na ćwiartki: 100 g
- orzechy włoskie, posiekane: 80 g
- miód: 50 g
- masło: 50 g
- biały pieprz: 10 g
- pieprz ziołowy: 5 g
- marchew, obrana i pokrojona w kostkę 1 cm x 1 cm: 200 g
- korzeń selera (200g), pokrojony w kostkę 1 cm x 1 cm: 1 szt.
- cebula (120 g), pokrojona w kostkę 1 cm x 1 cm: 1 szt.
- czosnek: 5 ząbków
- mielona słodka papryka: 20 g
- olej rzepakowy: 100 ml
- świeży imbir: 30 g
- cytryna (sok z 1/2 + odrobina startej skórki): 0,5 szt.
- sól: do smaku
- woda: odrobina
- pietruszka do dekoracji: 1 gałązka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne i folię aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg).
- Marynata: W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. Odstawiamy. 3 ząbki czosnku drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem. Imbir obieramy za pomocą łyżki, obrany imbir dzielimy na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok. Posiekany imbir łączymy z roztartym czosnkiem.
- Mięso: Szynkę myjemy pod wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą. Parzymy szynkę, następnie wyjmujemy z wrzątku. Wodę, w której gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy.
- Szynkę osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Imbir i czosnek wcieramy bardzo mocno w szynkę. Następnie mięso nacieramy papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem. Szynkę polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość wcieramy. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku –najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.
- Pęczak: Rozgniatamy 2 ząbki czosnku. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę do momentu, aż się zeszklą. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1). Często mieszamy.
- Drugą połowę imbiru kroimy w cienkie plastry.
- Do czystego garnka dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli. Gdy masło rozpuści się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. Mieszamy. Całość gotujemy około 5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną, dodajemy sól i biały pieprz.
- Do pęczaku ponownie dolewamy wody, mieszamy. Do garnka z pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir. Dodajemy suszone śliwki i orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z ½ cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy. Na talerz wykładamy kaszę z warzywami. Na kaszę przekładamy szynkę. Dekorujemy pietruszką.
Źródło: kuchnialidla.pl