Ilość porcji: dla 3 osób.
Składniki:
- zielony groszek mrożony 450g
- masło 50g
- cebula czerwona 50g
- jajka 6 szt,
- szynka konserwowa 100g
- ser edamski tarty 100g
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zielony groszek sparzyć w gorącej wodzie, odstawić.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
- Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, wymieszać.
- Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię z szynką i cebulą i wymieszać.
- Następnie zdjąć patelnię z ognia, a na wierzch jajek z szynką wysypać ciepły zielony groszek, posypać tartym serem.
- Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.
- Frittata powinna lekko wyrosnąć i być puszysta. Całość podzielić na 3 równe kawałki.
Źródło: Groszek zielony mrożony – Oerlemans.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Fritata z zielonym groszkiem