Pascal kontra Okrasa: Kurczak – Placuszki z kurczaka i szynki, Pierś w panierce serowej z sosem pesto (tydzień XXII)

Placuszki z kurczaka i szynki

Placuszki z kurczaka i szynki (źródło: kuchnialidla.pl_

Placuszki z kurczaka i szynki (źródło: kuchnialidla.pl_

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • piersi kurczaka : 700 g
  • szynka gotowana: 150 g
  • kolendra:  pęczka
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula dymka: 1 szt.
  • bułka tarta: 70 g
  • oliwa z oliwek: 60 ml
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku
  • sos sojowy indonezyjski: 4 łyżki
  • sos słodko-kwaśny : 3 łyżki
  • pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 25 g
  • rukola: 1 opakowanie
  • pomarańcze:  szt.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ręcznik papierowy.
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe). Mięso przekładamy do miski. 150 g szynki kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.
  3. Dymkę kroimy drobno (zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną ½ pęczka świeżej kolendry. Z ząbka czosnku wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
  4. Do wszystkich składników  w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej. Za pomocą drewnianej łyżki lub rękoma mieszamy całość.
  5. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki (ok. 50 g każda), następnie przyciskamy i formujemy placuszki.
  6. SOS: 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce. Następnie dodajemy 25 g posiekanych pistacji i sok z ½ pomarańczy. Mieszamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki.
  8. Na talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą. Placuszki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.
  9. Rukolę polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

 

Pierś w panierce serowej z sosem pesto

Pierś w panierce serowej z sosem pesto (źródło: kuchnialidla.pl)

Pierś w panierce serowej z sosem pesto (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • piersi kurczaka : 800 g
  • rukola: 125 g
  • pistacje bez łupinek: 50 g
  • ser Kolumb: 50 g
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • czosnek: 3 ząbki
  • jajka: 3 szt.
  • mąka: 50 g
  • płatki owsiane: 50 g
  • makaron spaghetti: 250 g
  • masło: 100 g
  • cytryna: 70 g
  • natka pietruszki, posiekana: 30 g
  • papryczka chilli: 1 szt.
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ręcznik papierowy, blachę i papier do pieczenia.  Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg).
  2. 250 g makaronu spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Makaron delikatnie mieszamy i gotujemy al dente przez 3-4 minuty.
  3. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Z piersi kurczaka wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy. Filety z piersi rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm).
  4. Makaron odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Kawałki kurczaka z obu stron doprawiamy solą i białym pieprzem.
  5. Na talerzyk wbijamy 3 jaja, dodajemy 15 g natki pietruszki (drobno posiekanej) i płatki owsiane. Ścieramy ser kolumb (ok. 25 g) na tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę. Na kolejny talerzyk wysypujemy mąkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Każdy kawałek mięsa panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.
  6. SOS: 25 g sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do pojemnika miksera wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Na czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki, biały pieprz i niewielką ilość wody. Niewielką porcję makaronu wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz. Za pomocą łyżki i widelca przekładamy makaron na talerz. Odrobinę pesto wykładamy na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka (3 kawałki na jedną porcję). Na sam czubek ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto. Całość wykańczamy odrobiną oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera. Czynność powtarzamy przy kolejnych porcjach.

Źródło: kuchnialidla.pl

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia kanadyjski dania z drobiu