Pączki weneckie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • sól
  • olej do smażenia
  • 50 cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleko. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcję ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012