Do corocznego farbowania jajek możemy użyć gotowych sztucznych barwników, ale jeśli chcemy uczynić to sposobami naturalnymi stosowanymi przez nasze mamy i babcie, to matka natura dała nam ku temu odpowiednie składniki.
Jak zafarbować jajka domowym sposobem?
Przygotuj odpowiedni roztwór barwnika: wrzuć do garnka odpowiedni składnik, dodaj 1 litr wody i 2 łyżki octu, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedź składniki zostawiając czysty roztwór.
Roztwór można użyć na 2 sposoby: gotując jajka w takim roztworze (wtedy wszystkie będziemy mieć tego samego koloru) lub po ugotowaniu w czystej wodzie zanurzając jajka w barwniku.
Możliwe do wykorzystania składniki:
- barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
- barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
- barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
- barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków.
- barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).
- barwnik z herbaty: około litr mocnej czarnej herbaty (zamiast wody).
Jak uzyskać odpowiedni kolor?
złoty – gotować/zanurzyć jaja w roztworze kurkumy.
sienna – gotować.zanurzyć jaja w roztworze z łupin cebuli.
ciemno brązowy – gotować/zanurzyć jaja w roztworze czarnej kawy.
jasno żółty – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy lub herbaty, 30 minut.
pomarańczowy – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
jasno brązowy – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
jasno różowy – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
jasno niebieski – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
niebieski – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
lawendowy – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
łososiowy – namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkanocy!
Redakcja WojnyNaSmaki.pl