7 nietypowych zastosowań papieru do pieczenia, których nie znałaś

Papier do pieczenia (źródło: caterpackgulf.com)

Papier do pieczenia (źródło: caterpackgulf.com)

Jak sama nazwa wskazuje, papier do pieczenia (czy papier do wypieków) służy do pieczenia na nim przeróżnych ciast i innych deserów. Ale jest jeszcze parę nietypowych jego zastosowań, o których mogliście nie wiedzieć. Oto one:

  1. Papier do pieczenia świetnie nadaje się do pieczenia ryb, w szczególności ten z powłoką silikonową. Wystarczy przyprawione filety lub całe ryby ułożyć na papierze a następnie położyć na ruszcie lub kratce w rozgrzanym piekarniku. Chude ryby (takie jak dorsz czy pstrąg) możesz dodatkowo skropić olejem lub oliwą, zaś tłuste (takie jak łosoś czy karp) nie potrzebują dodatkowego tłuszczu. Dzięki wyłożeniu na papier i nieprzykrywaniu ryby z wierzchu, ryba upiecze się z chrupiącą skórką.
  2. Jeśli przykryjesz papierem z wierzchu ciasto, nie przypali się ani nie będzie też zbyt suche.
  3. Dekorowanie ciast – jeśli chcesz zdobić tort lub ciasto, wytnij papier w identycznym kształcie jak wypiek (okrągły lub prostokątny), a następnie w środku wytnij dowolne wzory. Następnie tak wycięty papier połóż na wierzchu ciasta.  Teraz wystarczy wziąć sitko i odpowiednią posypkę (nieważne czy to cukier puder, kakao czy inny sypki ozdobnik) i posypać po po cieście a następnie delikatnie zdjąć papier. Wzór posypki będzie identyczny jak wycięty wzór w papierze.
  4. Rozdrabnianie przypraw – nie masz moździerza a musisz rozdrobnić np. cynamon lub goździki? Wysyp przyprawę na papier do pieczenia, zegnij papier i przykryj przyprawę i rozdrobnij ją przy pomocy tłuczka do mięsa 😉
  5. Nie chcesz, aby potrawa rozbryzgała się w mikrofalówce podczas podgrzewania? – Połóż na wierzch naczynia kawałek papieru do pieczenia
  6. Rozdzielenie porcji w mrożonkach – jeśli chcesz łatwo oddzielić kawałki mrożonki od siebie, przed mrożeniem włóż pomiędzy nie kawałek papieru do pieczenia. Dzięki temu w jednym woreczku można zamrozić kilka porcji jedzenia, zapewniając sobie łatwe ich rozdzielenie po zamrożeniu.
  7. Grillowanie – grillując mięso w zamykanym grillu owiń mięso papierem. Dzięki temu mięso na pewno się nie przypali, zachowa aromat przypraw, którymi było natarte i będziesz mógł bez problemu tuż po jego ugrillowaniu włożyć bułkę bez obawy na przeniknięcie smaku mięsa do bułki.

 

Uwaga: na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów papieru do pieczenia:

  • jednostronnie i dwustronnie powlekany papier do pieczenia – papier może być powleczony z jednej lub z dwóch stron specjalną warstwą (najczęściej silikonową) co powoduje, że nie przywiera on ani do formy ani do ciasta (gdy używamy dwustronnego) lub do ciasta (gdy używamy jednostronnego papieru, przy czym dobry jednostronny papier nie powinien oczywiście przywrzeć do formy). Sprawdź na opakowaniu, którą stroną powinien być umieszczony w formie do pieczenia – jeśli użyjesz niepowleczonej strony do góry, ciasto może się przykleić do papieru.
  • biały i ciemny (najczęściej brązowy) papier do pieczenia – tutaj ich właściwości zależą od konkretnej firmy i rodzaju papieru. Nie jest powiedziane, że ciemny jest zawsze lepszy od białego (bo równie dobrze biały papier może być dwustronnie powleczony, a brązowy tylko z jednej strony).
  • papier do pieczenia i papier do pieczenia i gotowania – ten drugi ma więcej zastosowań niż pierwszy.
  • papier w arkuszach i w rolce – ten pierwszy zazwyczaj jest pocięty już na gotowe arkusze w standardowym rozmiarze, dzięki czemu jest wygodniejszy w użyciu przy standardowych wypiekach. Niestety już okrągła tortownica lub nietypowy kształt formy zmusza nas do przycięcia arkusza do odpowiedniego rozmiaru. Z kolei papier w rolce jest bardziej uniwersalny w użyciu w przypadku niestandardowych wymiarów lub kształtów wypieków.

 

Przy stosowaniu papieru do pieczenia pamiętaj o poniższych rzeczach:

  • maksymalna temperatura pieczenia wynosi 220 stopni – powyżej tej temperatury papier może się spalić lub powłoka silikonowa może się zniszczyć. Upewnij się na opakowaniu do jakiej temperatury można używać Twojego papieru.
  • jeśli używasz papieru, zazwyczaj nie musisz już smarować papieru żadnym tłuszczem ani posypywać go mąką, bułką tartą lub innym sypkim składnikiem, aby ciasto nie przywarło. Właśnie po to używasz papieru, aby nie piec według staromodnej zasady dotyczącej natłuszczania formy i posypywania jej mąką lub inną sypką substancją.
  • w przypadku biszkoptów papier najczęściej zrywa się bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, aby się nie przykleił trwale do ciasta – ta zasada dotyczy zazwyczaj niepowlekanego papieru lub oraz w sytuacji gdy tym sposobem zaszkodzimy naszemu ciastu (np. nie powinno być obracane.

 

Źródło: Jan Niezbędny, Saga Cook

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pieczenie mięsa w papierze do pieczenia,papier do pieczenia,czy pergamin to to samo co papier do pieczenia,papier do pieczenia która strona,papier do pieczenia ktora strona klasc,pergamin do pieczenia,którą stroną wykładać papier do pieczenia,papier do pieczenia ktora strona na blache,papier do grilla elektrycznego,papier do pieczenia jak używać