Słownik kulinarny: Owoc Kaki

Owoc kaki (źródło: orangesetclementines.com)

Owoc kaki (źródło: orangesetclementines.com)

Kaki (lub japońska persymona, hurma japońska, japoński śliwodaktyl czy japoński hebanek) to rodzaj drzew owocowych występujących w wielu gatunkach, rosnących głównie w strefie międzyzwrotnikowej.

Hurma japońska (łac. Diospyros kaki) jest jednym z popularniejszych gatunków drzew hurma. Pochodzi z Chin, w USA uprawiane jest od XIX wieku, od 1890 roku uprawia się je również w Brazylii. Drzewo ma gładkie liście, których nie zrzuca na zimę (niektóre gatunki zrzucają liście podczas owocowania). Ma mocne gałęzie i mocno rozwinięte korzenie.

Wydaje średniej wielkości pomarańczowe słodkie, lekko cierpkie owoce z włóknistym miąższem. Owoce są już jadalne zanim dojrzeją, ale najlepiej smakują gdy są w pełni dojrzałe i miękkie (zrywa się je jednak odpowiednio wcześniej).

Jedną z odmian kaki jest drzewo i owoc o nazwie „owoc Szarona” (nazwa pochodzi od równiny Sharon w Izraelu gdzie jest uprawiana). Owoc jest zrywany wcześniej zanim dojrzeje, a następnie wystawiany jest na działanie dwutlenku węgla aby dojrzeć. Owoc Sharona nie ma pestki ani nasion i może być zjadany w całości. Regularne spożywanie owocu ponoć zmniejsza ryzyko ataku serca.