Kuchnia Lidla – Rolada bezowa z musem truskawkowym

Rolada bezowa z musem truskawkowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Rolada bezowa z musem truskawkowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 400-450 g mrożonych truskawek
  • 150 g cukru pudru
  • 18 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 750 ml śmietanki 30% UHT
  • 5 białek
  • 280 g cukru
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. BEZA: Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
  3. MUS: Mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z truskawkami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawiamy do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
  4. Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  5. Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
  6. Roladę posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ubitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę. Na roladzie układamy świeże truskawki.

 

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: lidl rolada z musem truskawkowym,magda gesler rolada bezowa,rolada truskawkowa lidl