Składniki:
- opakowanie mięsa mielonego Kraina Mięsa,
- opakowanie ciasta francuskiego Smakowite,
- 100 g bułki tartej Piekarnia Domowa,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka Ale Jaja Klasa L,
- po 1 łyżeczce bazylii i oregano,
- 50 ml oliwy z oliwek Casa de Azeite,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i przesmaż do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek. Następnie jej zawartość odstaw do wystudzenia. Mielone mięso wymieszaj z przesmażonymi warzywami, wbij jajko, dodaj bazylię, oregano oraz bułkę tartą, dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Masę wyrabiaj dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Uformuj z niej 4 wałki o długości odpowiadającej szerokości ciasta francuskiego. Smaż je na rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu na rumiano po minucie z każdej strony.
Podsmażone mięso zawijaj w ciasto francuskie, dokładnie zlepiając jego brzegi. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane cygara piecz 20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podawaj je przecięte na pół z sosem czosnkowym i sałatką warzywną.
Źródło: biedronka.pl