Przybory do przygotowania wędzarni do wędzenia na zimno:
- plastikowy kosz na śmieci
- drewniany kołek o długości 15 cm
- wiertło do drewna 16 mm
- wiertło do metalu
- beczka na ropę, umyta i osuszona
- nożyczki lub nożyce do blachy
- kuchenka turystyczna
- worek trocin
- hak do mięsa
Sposób przygotowania:
- Wywierć 2 otwory w dnie kosza, następnie równoległe otwory w bokach kosza. Przełóż przez otwory w bokach drewniany kołek – będzie on pełnił rolę wieszaka wędzarni. Odetnij nadmiar kołka po obu stronach kosza.
- Wywierć otwory dookoła wieczka beczki na ropę aby móc odciąć wieko. Odetnij wieko nożyczkami lub innym narzędziem (uważaj na ostre krawędzie beczki).
- Połóż beczkę dnem do dołu na kuchence turystycznej i przymocuj. Nasyp na dno beczki trociny drewna i podpal duży ogień na kuchence aż wióry zaczną się dymić. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj beczkę z wierzchu koszem na śmieci i jesteś gotowy do wędzenia na zimno.
- Wieszaj składniki do wędzenia na drewnianym kołku i haku do mięsa.
- Tak utworzoną wędzarnię możesz wykorzystywać do wędzenia ryb, sera, mięs czy soli morskiej (uwieszonej w saszetce).
Źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/recipes/detail/smoked-hot-dogs
Użytkownicy trafili tutaj szukając: wędzarnia zrób sam,wędzenie na zimno w beczce,wefzarnia po azersku