Paweł Małecki: Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki na ciasto:
- 150 ml mleka 3,2%
- 100-120 g masła (100 g do ciasta, 20 g do wysmarowania tortownic)
- 150 g mąki pszennej tortowej (130 g do ciasta, 20 g do tortownic)
- szczypta soli
- 4 jaja, umyte
Opcjonalnie:
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 600 ml śmietanki 30% UHT
- 3-4 łyżki cukru pudru (3 łyżki do ubitej śmietanki, reszta do dekoracji karpatki)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 80 ml zimnej wody)
- 200 g borówek
Sposób przygotowania:
- Ciasto parzone: Mleko, masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.
- Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
- Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.
- Dwie tortownice (o średnicy 32 cm) smarujemy masłem i przesypujemy mąką.
- Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
- Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Masa śmietanowa: Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.
- Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
- W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).
- Po wyjęciu z lodówki przesypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Letnia-karpatka-z-bita-smietana-i-borowkami
Użytkownicy trafili tutaj szukając: bake off ale przepis karpatka,bake off przepisy karpatka,tort karpatka