Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- 4 średniej wielkości jabłka, umyte
- 100 g musli z bakaliami
- 50 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
- 150 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 5-8 mm). Z jabłek usuwamy środek (część z nasionkami wyrzucamy, pozostałą część wydrążonego jabłka kroimy w drobną kostkę).
- Do miski przekładamy musli, pokrojone suszone morele, zalewamy je wrzącą wodą i odstawiamy na jakieś 30 minut, dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.
- Przygotowanymi składnikami nadziewamy jabłka, przykrywamy wcześniej odkrojonymi plastrami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) na 12-15 minut. Jabłka podajemy na ciepło.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pieczone-jablka