Pascal: Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas: przygotowania: 40min
Składniki:
- 4 filety z łososia, umyte i oczyszczone
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 szalotka, posiekana
- skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 pęczek kolendry, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
- 1/2 pęczka bazylii, umytej i posiekanej (niewielką ilość zostawiamy do tabbouleh)
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę Tabbouleh:
- sól
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 200 g kaszy kuskus
- 2 pęczki natki pietruszki, umytej, drobno posiekanej
- 4 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
- sok z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
- 2 pęczki mięty, umytej, porwanej na drobne kawałki
Sposób przygotowania:
- Marynowane filety z łososia: Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Wszystkie składniki marynaty dokładnie z sobą mieszamy. Marynujemy szaszłyki około 20 minut w lodówce.
- Sałatka tabbouleh: Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku, soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą kolendrę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy pomidory, kminek, sok z cytryny, miętę, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.
- Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sałatką tabbouleh.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/szaszlyki-z-marynowanego-lososia-z-libanskim-tabbouleh
Okrasa: Szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45min
Składniki na marynatę:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka curry w proszku
- 30 g pistacji, pokruszonych
- sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej oraz niewielka ilość startej skórki z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka ostrej papryczki, umytej, pokrojonej w drobna kostkę
- 1/3 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojonej
Składniki na szaszłyki:
- 0,8 kg filetów z kurczaka, umytych, osuszonych
- 1 opakowanie surowego boczku w plastrach
Składniki na sałatkę:
- 2-3 marchewki, umyte, obrane, pokrojone w cienkie plastry za pomocą obieraczki
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej
- sok z 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 20 g pistacji, pokruszonych
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojonej
- kilka listków roszponki, umytych, do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj grill z pokrywką, szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie), drewienka owocowe do wędzenia, brykiet, kawałek ręcznika papierowego, obieraczkę do warzyw.
- Marynata: Mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
- Szaszłyki: Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
- Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.
Sałatka: Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na kilka minut. - Wykładamy na talerz sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą. Podajemy z szaszłykami.