Pascal kontra Okrasa: Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala, Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola

Pascal Brodnicki: Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala (źródło: kuchnialidla.pl)

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h

Składniki na mięsny chlebek:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cukinia, umyta, pokrojona w drobna kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w drobna kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe, roztarte
  • 10 czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 4 kromki czerstwego chleba drwalskiego, pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka pietruszki, umytej, posiekanej
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem, umyty
  • 1/3 pęczka tymianku, umytego, posiekanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 jaja, umyte
  • kilka gałązek rozmarynu, umytych
  • 250 g pomidorów koktajlowych w całości z gałązką, umytych

Składniki na grecki sos tzatziki:

  • 1 pęczek szczypiorku, umyty, posiekany
  • 1 pęczek mięty, umyty, porwany
  • 2 szalotki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 duży ogórek lub 2 mniejsze, starte na tarce
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj blachę wyłożona pergaminem, tarkę.
  2. Mięsny chlebek: Do miski dajemy mięso mielone, pokrojona cukinie, paprykę, czarne oliwki, posiekane i roztarte ząbki czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną fetę.
  3. Kromki chleba pokrojone w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekaną natka pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem.
  4. Doprawiamy ostra i słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. W osobnej miseczce mieszamy jaja i dodajemy do farszu.
  5. Dokładnie mieszamy rękoma. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, papier polewamy oliwa. Na pergamin przekładamy uformowany chlebek. Powierzchnie chlebka polewamy oliwa.
  6. Dookoła chlebka kładziemy gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem.
  7. Chlebek z dodatkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
  8. Tzatziki Pascala: Posiekany szczypiorek oraz liście mięty przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekane szalotki, ząbek czosnku oraz odsączonego startego ogórka. Następnie dodajemy jogurt typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz odrobiną soku z cytryny.
  9. Doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Tzatziki przekładamy do miseczki. Dekorujemy listkami mięty, posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
  10. Upieczony chlebek przekładamy na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami. Chlebek polewamy sosem pozostałym na blaszce, na której się piekł. Dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Podajemy z sosem tzatziki.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/chlebek-miesny-po-grecku-z-tzatziki-pascala

 

Karol Okrasa: Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola (źródło: kuchnialidla.pl)

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2h

Składniki na musakę:

  • 1 kg bakłażanów, umytych, pokrojonych w grube plastry, zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • 1 kg dużych cukinii, umytych, pokrojonych w grube plastry zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • około 150 ml oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli, grubo pokrojonej
  • 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube plastry, delikatnie przesmażonych
  • 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 800 g pomidorów pellati z puszki
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 laski cynamonu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku w całości
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego koperku, umytego, posiekanego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka jajek

Składniki na beszamel:

  • 200 g masła
  • 150 g maki pszennej
  • 1200 ml ciepłego, świeżego mleka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka jaj, umytych

Składniki na sałatkę grecką:

  • 2 duże pomidory, umyte, pokrojone na grube plastry, bez skóry
  • 1 ogórek, umyty, pokrojony w półtalarki, pozbawiony pestek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 2-3 zielone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w paski
  • sól
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 greckich czarnych oliwek
  • 1/2 słoika kaparów
  • 150 g sera feta, pokrojonego w dużą kostkę
  • oregano suszone
  • oregano świeże do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj głęboką blaszkę, tarkę.
  2. Musaka: Odsączamy bakłażany z wody, suszymy i grillujemy z obu stron na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku. Czynność powtarzamy z cukinią. Zgrillowane warzywa odkładamy na bok.
  3. Ziemniaki kroimy w plastry, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie przysmażone plastry ziemniaków pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcja grillowania, pieczemy do miękkości (około 15-20 minut).
  4. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, do podgrzanej oliwy dodajemy grubo pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, smażymy, co jakiś czas mieszając, do zarumienienia mięsa.
  5. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, w dalszym ciągu mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą, cynamonem, zielem angielskim oraz miodem. Dodajemy całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, odrobinę soku z cytryny.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i odparuje cześć płynu (gotujemy około 40 minut). Kiedy wszystkie składniki się zagotują, dolewamy bulion warzywny (ilość bulionu zależy od ilości soków, które puściły pomidory; dodajemy taką ilość bulionu, żeby sos miał gęstą konsystencję).
  7. Do sosu dodajemy koperek. Mieszamy. Następnie sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty ser i żółtka jajek. Mieszamy. Z sosu wyjmujemy ziele angielskie, czosnek i laski cynamonu.
  8. Na głębokiej blasze układamy ciasno upieczone ziemniaki (tak aby nie było przerw miedzy nimi). Na ziemniakach rozprowadzamy warstwę sosu, na sosie układamy plastry grillowanej cukinii. Cukinie układamy ciasno, podobnie jak ziemniaki. Na cukinii rozprowadzamy kolejna warstwę sosu mięsnego, na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
  9. Beszamel: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy niewielka ilość mąki, ciągle mieszając, stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Kontynuujemy mieszanie aż do momentu zagotowania sosu, następnie gęsty sos zdejmujemy z ognia.
  10. W dalszym ciągu mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołowa, starty ser i żółtka.
  11. Bakłażany ułożone na blaszce polewamy gotowym beszamelem, rozprowadzamy równomiernie.
  12. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) przez 45 minut. Pod koniec pieczenia włączamy w piekarniku funkcję grillowania, tak żeby beszamel nabrał złotego koloru. Upieczoną musakę odstawiamy do przestygnięcia.
  13. Sałatka: Do miski przekładamy pokrojone pomidory, ogórki, czerwoną cebulę, paprykę, doprawiamy solą i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
  14. Dodajemy czarne oliwki, kapary, ser feta pokrojony w dużą kostkę oraz niewielka ilość suszonego oregano. Na końcu polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dekorujemy świeżym oregano.
  15. Musakę podajemy z sałatką grecką.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-okrasy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: chlebek grecki,chlebek miesny lidl,chlebek mięsny po grecku,chlebek z mięsa mielonego,kuchnia lidla chlebek miesny po grecku