Słownik kulinarny: Melasa (Black Treacle)

Melasa (Black treacle)Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.  W zależności od surowca, z którego jest wytwarzana wyróżnia się melasę buraczaną, uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego oraz melasę trzcinową, uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego.

Melasa trzcinowa nadaje niesamowity aromat i ciemną, głęboką barwę ciastom i deserom. Jest niezastąpionym składnikiem pierników i pierniczków. Zawiera wszystkie biologicznie aktywne substancje pierwotnej rośliny – trzciny cukrowej. Melasa trzcinowa zawiera także duże ilości witamin z grupy B (ryboflawina, pirydoksyna i jej pochodne, nikotynamid, kwas pantotenowy, kwas foliowy i witamina B12). Duża zawartość związków nieorganicznych hamuje rozwój mikroorganizmów.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: black treacle zastosowanie,black treacle co to jest,co to jest black treacle,melasa black treacle,melasa trzcinowa przepisy