Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- 200 g cukinii
- pół cebuli
- mięta (wedle uznania)
- starta skórka z cytryny
- oliwa z oliwek
- 100 ml śmietany
- 6 dużych krewetek
- 4 kwiaty cukinii
- 350 g makaronu typu tagliatelle
- sól
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na oliwie do zrumienienia pokrojoną w plasterki cukinię, posiekaną cebulę, posiekaną miętę i startą skórkę z cytryny.
- Na drugiej patelni krótko obsmaż obrane wcześniej krewetki i kwiaty cukinii.
- Zmiksuj w blenderze usmażoną cukinię ze śmietaną i solą.
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem, odcedź (ale zostaw wodę z gotowania) i wymieszaj sos cukiniowy z makaronem i wodą z gotowania.
- Wyłóż na talerz makaron, połóż krewetki i kwiaty cukinii.