W czasach naszego dzieciństwa, gdy produkty w sklepach były trudno dostępne, w domach przygotowano wiele własnych produktów takich jak wędliny, pieczywo czy nabiał. W obecnych czasach półki supermarketów uginają się od wielkiego wyboru szynek, kiełbas i wędlin czy różnego rodzaju chlebów. Niestety ich jakość często pozostawia wiele do życzenia, a długa lista składników, z tymi rozpoczynającymi się na literę „E” wcale nie zachęca do spożywania. Są one również szkodliwe i nie wpływają zbyt pozytywnie na nasze zdrowie.
Stąd w ostatnim czasie pojawił się trend i moda na powrót do starych, tradycyjnych przepisów naszych babć i mam na swojską kiełbasę czy szynkę, pieczony ze zdrowej, pełnoziarnistej mąki chleb czy na ręcznie wyrabiane masło. Są one smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.
W domowym zaciszu możesz przygotować następujące smakołyki:
- domowy pasztet
- wędzoną szynkę bez nadmiaru soli czy wzmacniaczy smaku przy pomocy wędzenia na zimno w temperaturze 16-22 stopni przez wiele godzin lub dni lub wędzenia na gorąco. Tak przygotowana wędlina jest trwała i odporna na psucie się.
- wędzony boczek
- kiełbasy różnego rodzaju
- kabanosy
- domowe parówki bez MOMu
- kindziuk własnej roboty (wędlina umieszczona w dokładnie wymytym wieprzowym pęcherzu) lub jej „żołądkowy” odpowiednik – skilandis
Aby przygotować swojską domową kiełbasę, wystarczy zaopatrzyć się w mięso wieprzowe (np. łopatkę), boczek, przyprawy (sól do peklowania, pieprz, czosnek), jelito wieprzowe oraz kilka akcesoriów i przyrządów (maszynkę do mielenia, zrębki drewniane do wędzenia, nadziewarkę i wędzarnię). Każdy z tych produktów możesz kupić w specjalistycznych sklepach internetowych i stacjonarnych.
Chcesz przygotować domową szynkę? Przygotuj: mięso, sól do peklowania, wodę, zwykłą sól, liście laurowe i ziele angielskie. Z tych składników należy przygotować zalewę, w której będziemy peklować naszą szynkę (od 3 do nawet 14 dni – im dłużej, tym lepiej). Po zapeklowaniu szynki, można przystąpić do wędzenia. W zależności od wybranego rodzaju drewna, z którego są wykonane zrębki drewna, możemy otrzymać szynkę o różnym smaku i aromacie.
Jak widać, domowy wyrób wędlin jest dostępny dla większości gospody lub gospodarzy domu. Wystarczy tylko chcieć!